Spijker wordt voor de 7de keer Kolfkampioen in Superklas

20 oktober 2022 14:58
Door Erik Bout
Bron: Aangeleverde foto

Andijker Dirk Spijker werd afgelopen zaterdag kampioen in de hoogste klasse van de nationale kolfcompetitie. 

Kolven is een eeuwenoude behendigheidssport en wordt in West-Friesland nog enthousiast bedreven. Op een binnenbaan worden punten verzameld door met een kliek – een gehaakt slaghout – een bal tegen een paal te slaan. 

De 68 jarige kampioen Spijker begon met kolven op zijn 18de. Sinds 1976 speelt hij in de Superklas. “Leeftijd zegt niets in onze sport; je moet vooral mentaal sterk zijn. Bij het kolven ben helemaal op jezelf aangewezen. Het moet kloppen in de bovenkamer, want het is een concentratiesport. Het is ook een technische sport, waarbij je de bal steeds precies de goede snelheid moet meegeven voor een maximum aan punten”. 

Barrage

Spijker nam het in de finale op tegen Dik Beeres (Zuid Scharwoude) en Niels Wissink (Oudkarspel). Hij begon met een flinke puntenachterstand. “Maar ik hield het hoofd koel. Ik had alleen maar iets te winnen”. Nadat Spijker zich had ontdaan van Beeres, eindigde de wedstijd in een barrage met Wissink. Daarin behaalde hij de maximum score en was daarom niet meer in te halen. “Ik strafte Niels’ kleine foutjes af, maar hij ging strijdend ten onder. Het was een prachtige finale’. 

Het behaalde Superklas kampioenschap is voor Dirk Spijker de 7de keer in zijn lange carrière.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405