Spoeddebat moet duidelijkheid geven over soap rond flexwoningen Zwaagdijk-West

6 november 2023 06:00
Bron: Michiel Baas/NH Nieuws

Een spoeddebat op het provinciehuis moet vandaag ophelderen hoe het nu verder gaat met de mogelijke komst van 120 flexwoningen in Zwaagdijk-West. Het plan voor de opvang van spoedzoekers en statushouders leek van tafel, tot blijdschap van het dorp. Maar vlak daarna werd verantwoordelijk gedeputeerde Jelle Beemsterboer teruggefloten door de provincie en staan de verhoudingen weer op scherp. 

Het terrein ligt er verlaten bij in Zwaagdijk-West

“Opnieuw een deuk in het vertrouwen”, zei wethouder Jeroen Broeders van Medemblik eerder over de gang van zaken. En Giel Nijpels van de Dorpsraad wilde weten ‘wat er binnenkamers is gebeurd’. Datzelfde geldt voor JA21-fractievoorzitter Daniël van den Berg die het spoeddebat heeft aangevraagd. “Dit is wat ons betreft een politieke doodzonde”, zegt hij.

Gedeputeerde Beemsterboer

Het zal dus met name BBB-gedeputeerde Jelle Beemsterboer zijn die het nodige heeft uit te leggen. In oktober zegde hij in een besloten gesprek toe aan de dorpsraad en de gemeente Medemblik dat het plan zou worden ingetrokken. Maar nog geen vier dagen later kwam de provincie daar toch weer op terug

Volgens Gedeputeerde Staten moet er nog een beslissing genomen worden. De provincie ‘betreurde de gewekte verwachtingen’ door de toezeggingen van Beemsterboer. Er werd aangekondigd in gesprek te gaan met de gemeente Medemblik en inwoners van Zwaagdijk-West. 

‘Doorzetten plan onacceptabel’

Maar het toch al broze vertrouwen is sindsdien alleen nog maar meer op scherp gezet. En de boodschap vanuit de gemeente en ook het dorp is duidelijk: de komst van flexwoningen op het terrein aan de Balkweiterhoek, dat eigendom is van de provincie, is onacceptabel. 

Het spoeddebat moet ophelderen hoe het zo heeft kunnen lopen, maar vooral ook hoe het nu verder gaat. JA21-fractievoorzitter Daniël van den Berg zegt dat er vanuit andere partijen in de Provinciale Staten voldoende steun is om het debat door te laten gaan.

Dan zal ook duidelijk worden wat het betekent voor gedeputeerde Beemsterboer die pas net een paar maanden aan de slag is. “We moeten ons erop beraden of zijn positie nog houdbaar is”, aldus Van den Berg eerder aan NH. 

Lees hier het verhaal: Hoe een klein dorp een speelbal wordt van politieke belangen. Een samenvatting van alle gebeurtenissen rondom de plannen bij Balkweiterhoek wat inmiddels al meer dan een jaar speelt. 

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844

Nu live

Non Stop WF!
17:00 – 18:00 uur
Rob de Greeuw – Thuis in West-Friesland
16:00 – 18:00 uur

WEEFF TV