Staatssecretaris: “Geen compensatie voor nazaten slachtoffers slavernijverleden”

11 juni 2024 16:18
Bron: WEEFF

Alexandra van Huffelen, demissionair staatssecretaris voor Koninkrijksrelaties en Digitalisering, was gisteren in Hoorn om te praten over het slavernijverleden van de stad. Van Huffelen erkent dat Hoorn geld heeft verdiend over de ruggen van de toen tot slaaf gemaakten, maar sluit compensatie voor de nakomelingen uit. “Het is te ingewikkeld om te achterhalen wie recht heeft op eventuele compensatie”, vertelt Van Huffelen op de redactie van Streekomroep West-Friesland.

Vorig jaar bood de Koning namens de Nederlandse regering excuses aan voor het slavernijverleden en vroeg hij om vergiffenis. Deze excuses waren van grote historische en maatschappelijke betekenis. Het liefst zien verschillende organisaties dat ook de gemeente Hoorn excuses maakt voor hun rol in de 17e eeuw. Het is de grote vraag is of dat ook daadwerkelijk gaat gebeuren. Van Huffelen laat zich hier in het gesprek bij de West-Friese streekomroep niet over uit.

Gratis achternaam kunnen veranderen

“Het was een onmenselijk systeem waarin de mensen toentertijd leefde”, gaat Van Huffelen wel verder. “Tot op de dag van vandaag leven mensen met de gevolgen van de slavernij. Denk bijvoorbeeld aan de achternaam die deze mensen hebben gekregen van hun slavenhouder.”

De demissionair staatssecretaris voor Koninkrijksrelaties en Digitalisering maakt zich hard voor deze mensen. “Wij willen het mogelijk maken voor mensen om gratis hun achternaam te veranderen, als deze met het slavernijverleden wordt geassocieerd”, vertelde zij op de redactie van Streekomroep West-Friesland. Daarnaast moet dit stuk uit geschiedenis standaard worden meegenomen in het lesprogramma van scholen.

Ook hebben diverse inwoners van Hoorn te maken met discriminatie en racisme. “Sommige mensen kunnen bijvoorbeeld niet aan een stageplek of baan komen, vanwege hun huidskleur of achternaam.” Hier moet volgens Van Huffelen verandering in komen.

Geen compensatie

Er zijn verschillende bewegingen actief voor het krijgen financiële compensatie voor het leed wat zij hebben geleden, maar dat sluit van Huffelen uit. “We gaan niemand financieel compenseren voor het leed wat er is geleden.” Het is volgens haar niet te achterhalen wie welk leed heeft geleden. “Die vraag is te ingewikkeld om op te lossen”, aldus van Huffelen.

Symboliek

Wel werkt burgemeester Nieuwenburg samen met de wethouder hard om in kaart te brengen wat wel nodig is in Hoorn. Op dit moment worden er stadsgesprekken gehouden met betrokken partijen. Toch is het gesprek volgens Van Huffelen in Hoorn nog niet afgerond. “Het thema gaat mensen echt aan het hart en dat is mooi om te zien.”

Op de vraag wat er moet gebeuren met het het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen durft ze geen uitspraak te doen: “Het standbeeld hoort bij Hoorn, dus de stad moet daar zelf een beslissing over maken.” Over twee weken is de termijn van de demissionaire staatssecretaris afgelopen. Van Huffelen hoopt dat het nieuwe kabinet haar taken zorgvuldig overneemt. “Ik hoop dat de nieuwe regering aandacht blijft besteden aan deze thematiek.”

Bekijk hier het hele gesprek met Van Huffelen.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844