Steeds meer vissende leden bij HSV Puttersvreugd: “Het is een landelijke trend”

23 februari 2022 12:00

Het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) meldde vorige week dat sportclubs nu zes procent minder leden hebben dan in 2018. De hengelsportclubs daarentegen zagen hun ledenaantallen stijgen met 22 procent. Verslaggever Sander Huisman ging op pad met HSV Puttersvreugd uit Venhuizen om te vragen hoe het met hun ledenaantallen gesteld is. Hij trof een aantal mannen van de vereniging tijdens een wedstrijd baarsvissen.

Om een hengel uit te mogen gooien in Nederland heb je een vergunning nodig. Met het aanschaffen van een vergunning ben je meteen lid van de hengelsportvereniging waar je de Vispas aanschaft. Zo zijn er dus veel leden bij een vereniging aangesloten, maar die vissen nauwelijks nog in clubverband.

Bij HSV Puttersvreugd uit Venhuizen zijn nog wel wat leden die in wedstrijdverband bij elkaar komen om te vissen. Er zijn meerdere verenigingen die helemaal geen club hebben die gezamenlijk de hengel werpt. Bij Puttersvreugd wordt er ook in de winter om de twee weken op baars gevist in wedstrijdvorm. Daar zijn nog zo’n tien actieve leden per keer aanwezig.

Artikel gaat verder onder de foto:

vissen op pad

Bij de vereniging in Venhuizen zijn al jaren zo’n 160 tot 180 leden aangesloten. Afgelopen jaar waren dat er 217 – de 22 procent waar het CBS mee naar buiten kwam. De wisseling is echter niet alleen te danken aan mensen die in coronatijd weer de hengel uit de schuur hebben gepakt. Ook de seizoensarbeiders die in West-Friesland werken, zorgen voor een schommeling in het ledenaantal.

Naast dat de cijfers werden besproken, hadden de vissers het tijdens de wedstrijd ook over de wereld van het vissen. Sander sprak met Gerard Schermer, Jan Ruitenberg, Cor Haring en André Sjerps.

Bekijk hier alle afleveringen van de serie ‘Sander Op Pad in West-Friesland’.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405