Steeds vaker vossen in West-Friese woonwijken: een plaagdier of niet?

21 oktober 2022 07:06

In West-Friesland is de vos een echt ‘dorpsdier’ aan het worden, waar ze steeds vaker worden gesignaleerd in woonwijken en de bebouwde kom. Niet iedereen is daar blij mee, want de vos laat soms een spoor van vernieling achter. “Een vos is een roofdier, dat jaagt met een instinct.”

Boswachter Mikal Folkertsma van Staatsbosbeheer bevestigt de verhalen over vossen die door de woonwijken rondsnuffelen, op zoek naar voedsel. Dorpen breiden zich uit waardoor hun leefgebied steeds meer krimpt, verklaart ze de opkomst. “Vossen leven voornamelijk in weilanden en natuurgebieden, maar ze komen steeds vaker voor in de bebouwde kom.”

Laten een ravage achter

De vossen worden in West-Friesland niet per se met luid gejuich ontvangen. In Andijk en Wervershoof maken ze de tuinen en kippenhokken onveilig bij woningen niet ver van het centrum. Varkenshouder Nick Mulder kan erover meepraten. Op het braakliggende terrein van de voormalige camping en ijsbaan in Wervershoof grazen zo’n 70 Tamworth-varkens. Naast het houden van deze varkens, lopen er ook kippen, loopeenden, kalkoenen en schapen rond op zijn boerderij. In de afgelopen maanden trof hij met regelmaat ‘slachtoffers’.

Hij begrijpt dat ze op zoek gaan naar voedsel. Maar dat ze een ravage achterlaten, zorgt wel voor de nodige irritaties. “Dat ze zo nu en dan een kip opeten, prima. Zo werkt de natuur, er is nu eenmaal voedsel nodig. Maar dat ze meerdere kippen de nek omdraaien, is gewoon vervelend”, aldus Mulder.

Vos is een opruimer

De vos hoort in het ecosysteem, spelen een belangrijke rol daarin, maar toch wordt die vaak afgeschilderd als sluw of een schurk. Het is een discussie die al héél lang loopt: is de vos nou een plaagdier of niet?

Het antwoord ligt volgens boswachter Mikal Folkertsma in het midden. “De aanwezigheid van een vos heeft natuurlijk zijn voor- en nadelen. De vos is een roofdier en jaagt dus op kleinere zoogdieren die we liever kwijt dan rijk zijn, zoals ratten en muizen maar ook konijnen. Ze hebben invloed op de verspreiding en ontwikkeling van populaties. Maar het kan zo zijn dat ze ook kleinere huisdieren als doelwit zien. Stel je voor: je houdt kippen en een vos weet daar binnen te komen…”

Ze begrijpt maar al te goed dat een ravage, die is aangericht door een vos, moeilijk te accepteren is. “Een vos is een roofdier, dat jaagt met een instinct. In een kippenhok hebben kippen geen schijn van kans. De kippen proberen natuurlijk weg te komen, maar zijn instinct denkt alleen maar: bijten, bijten, bijten.”

“Als er bijvoorbeeld geen wilde konijnen zijn, lust die ook patat”

Mikal Folkertsma, boswachter van West-Friesland bij Staatsbosbeheer

Toch hebben omwonenden de veelvuldige en ongenode bezoekjes van de vossen ook een beetje aan zichzelf te danken, vindt Folkertsma: “Ze laten etensresten op straat achter, laten huisafval in de tuin staan en daar komen ze op af. Een vos is niet héél kieskeurig. Als er bijvoorbeeld geen wilde konijnen zijn, lust die ook patat.” Ze raadt dan ook aan om kippen en konijnen ’s nachts in een goed afgesloten hok te houden, zodat de vos niet binnen kan komen, en om afval niet buiten achter te laten.

Populatie moeilijk in te schatten

Volgens de Jagersvereniging in Noord-Holland heeft de vos in Nederland geen natuurlijke vijanden en nemen de aantallen gestaag toe. Hoeveel daarvan in West-Friesland leven, is moeilijk in te schatten. “Een territorium verschilt tussen de 100 en 400 hectare, een heel groot gebied. Soms leven er twee vossenparen in één territorium. Ook zijn ze vooral actief in de schemer en ’s nachts.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844