Stefan zijn wens gaat in vervulling: klas krijgt les van premier Mark Rutte

20 april 2023 15:03
Bron: Make a Wish Foundation

Kinderen van groep 7/8 van basisschool Het Mozaïek in Enkhuizen kregen vandaag les van premier Mark Rutte. Op verzoek van Stefan (11), die de minister-president eerder in het Torentje bezocht, via de Make a Wish Foundation. “Het vet gaafste wat ik ooit heb meegemaakt.”

Premier Rutte geeft les aan groep 7/8 van Het Mozaïek in Enkhuizen

Stefan heeft een ernstige spierziekte, SMA 2. “Ik hou van macht, dus daarom wou ik graag Mark Rutte ontmoeten”, vertelde hij eerder in een filmpje van de Make a Wish Foundation. Dat was in 2021. “Hij had toen geen leerkracht, vanwege het personeelstekort”, vertelt zijn moeder Nathalie Pieterson. “Dus ik vroeg: ‘wilt u niet een dag komen lesgeven?'”

Dat wilde hij wel. Fysiek in de klas lukte niet, maar online wel. Met Stefan vooraan in de klas. Keurig gekleed in een blauw pak en een gele stropdas. Een spannend moment voor zowel de kinderen als juf Esther Grasman. “Het was echt heel bijzonder en onwerkelijk. Een leerling zou na afloop tegen mij: ‘ik zweet me dood’, zo spannend vond die het. Dat vond ik ook.”

Vragenvuur: voor welke voetbalclub bent u?

De premier vertelde over onder meer de geschiedenis van het Binnenhof en het Torentje. En iedereen had vragen voorbereid. “Wat doet u naast uw werk? Wat vindt u van de oorlog in Oekraïne? Maar ook bijvoorbeeld welke andere partij hij zou kiezen als hij niet van de VVD zou zijn. Hij zei tot onze verrassing, de PvdA.”

“En hij blijkt supporter van Feyenoord te zijn. Dat vonden de Ajaxfans minder leuk om te horen”, vertelt de juf lachend. Iets waar ook Stefan om kon lachen. “Dat vond ik heel grappig.”

Tekst gaat verder onder de foto.

De klas van Stefan die les kreeg van premier Mark Rutte

‘Het is toch de baas van Nederland’

Ook Stefan was overduidelijk onder de indruk. “Het is toch de baas van Nederland. Dus ik kon niet meer praten.” Dus was het uiteindelijk zijn vriendje die zijn vraag stelde: wat het meeste bijzondere was dat de premier had meegemaakt. “De ramp met vlucht MH17 had de meeste indruk op hem gemaakt”, aldus moeder Nathalie.

Maar ondanks dat hij niks kon zeggen, was hij blij met de les. “Hij zei aan het einde: ‘ik genoot ervan dat de rest het zo bijzonder vond'”, legt juf Esther uit.

Foto van Stefan en premier Rutte op het bureau

Ook opvallend was een foto in een lijstje die op het bureau van de premier stond (zie hieronder). Namelijk eentje van het bezoek aan het torentje. Stefan achter het bureau met de telefoon in zijn hand en Rutte die er lachend bij staat. Alvast oefenen voor zijn toekomstige baan. Want minister-president zijn, lijkt hem wel wat. “Dat wil ik later wel worden, ja.”

Tekst gaat verder onder de foto

Mark Rutte en Stefan uit Enkhuizen in het Torentje

Niet naar school door experimenteel onderzoek

Voor Stefan was het ook vooral leuk om weer even op school te zijn. Vanwege experimenteel onderzoek volgt hij tijdelijk thuis les. “Het is een gentherapie die bij baby’s al wordt toegepast om de ziekte te stabiliseren, het is een progressieve ziekte. Hij is de eerste ter wereld die hieraan meedoet om te kijken of het ook bij oudere kinderen werkt”, vertelt zijn moeder.

Om zijn organen te beschermen krijgt hij prednison. “En dat zorgt  ervoor dat hij bijna geen weerstand heeft. Hij mag niet ziek worden, dus zit hij nu al weken in quarantaine. Maar het gaat goed met hem zien we. Hij kon eerst niet eens kruipen, en laatst kroop hij al een heel stuk. Dat hadden we nooit voor mogelijk gehouden.”

Ondertussen kijkt Stefan er vooral naar uit om weer naar school te kunnen. “Na de meivakantie mag ik weer. Tenminste als alles goed is. Maar daar heb ik weer zin in.” 

Wat is SMA? 
SMA (spinale musculaire atrofie) is een zeldzame erfelijke spierziekte. De spieren worden steeds zwakker tot mensen uiteindelijk verlamd raken. De ziekte komt bij tien tot twintig op 100.000 mensen voor. De levensverwachting ligt gemiddeld tussen de leeftijd van 10 en 40 jaar.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844