Sterrenregen kijken bij Orion: “Het is een hele bijzondere avond”

13 augustus 2021 04:56

Bij sterrenwacht Orion in Bovenkarspel werden bezoekers op het dakterras gisteravond getrakteerd op de Perseïden-meteorenzwerm die rond middernacht aan de noordoostelijke sterrenhemel te vinden was.

Theo Mulder is een grote liefhebber van het heelal en hoopte vooraf nog dat de bewolking zou optrekken. “Ik ben erg blij dat we nu een schone lucht zien”, concludeert de voorzitter van Orion, terwijl hij nauwlettend zijn fototoestel in de gaten houdt. “Vanavond is een hele bijzondere avond. Ik probeer de meteorenzwerm al dagen te fotograferen.”

De Perseïden-meteorenzwerm

De Perseïden-meteorenzwerm stijgt geleidelijk van enkele exemplaren per nacht vanaf eind juli, tot vele tientallen vallende sterren per uur rond het maximum, dat dit jaar in de avond van 13 augustus valt. Het is goed om ook een paar avonden voor en een paar avonden na 13 augustus te kijken, want daarna zwakt de activiteit van de zwerm weer af om eind augustus geheel te stoppen.

Bezoekers onder de indruk

Niet alleen voor liefhebber Theo Mulder maakt de sterrenregen indruk. Ook de bezoekers wijzen enthousiast met de vingers de lucht in wanneer een vallende ster wordt gespot. “Kijk, ik zie er daar eentje”, roept een jonge bezoeker. Andere enthousiastelingen springen haast van de grond en volgen gefocust de wijzende vinger van de jongen. 
“Ik had nog nooit eerder een vallende ster gezien”, bekent een andere bezoeker. “Echt heel vet dus om nu mee te maken.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844