Stichting de Kinderafdeling in nood, huur voor februari kan niet betaald worden

15 januari 2024 15:09
Door Erik Bout
Bron: Erik Bout

Met kunst in een inspirerende omgeving helpt kunstenares Jeanette Eisses van Stichting de Kinderafdeling de deelnemers aan haar project met de verwerking van opgelopen trauma’s. Maar de stichting heeft een groot probleem. Ze heeft niet voldoende in kas om de huur van de maand februari te betalen.

De Kinderafdeling mag gebruikmaken van een groot aantal kamers van de Snouck van Loosen Ziekeninrichting in Enkhuizen. Daarvoor moet de stichting een bescheiden vergoeding betalen. Het ziekenhuis is al lang niet meer in gebruik en grotendeels vervallen. Toch vinden er nog regelmatig genezingen plaats.

Met name verwerking van in een ziekenhuisomgeving opgelopen trauma. Met inzet van artistieke middelen – zoals tekeningen en installaties – helpt kunstenares Jeannette Eisses mensen de confrontatie met negatieve ervaringen aan te gaan.

Toegankelijk alternatief voor therapie

De projectdeelnemers zijn degenen die zich als kind onveilig hebben gevoeld in het Snoeck van Loosen. “Ik neem mensen mee naar een plek waar ze niet alleen vragen kunnen stellen, maar ook antwoorden kunnen vinden”, vertelt Eisses. Volgens de kunstenares is haar methode is een toegankelijk alternatief voor therapie.

“De deelnemers ontdekken op deze plek altijd iets over zichzelf, over die beschadigende voorvallen uit hun jeugd. Dat biedt een louterende werking. Men gaat altijd met hernieuwde inzichten weg en dat gaat allemaal bijna vanzelf. Dat is het fantastische cadeau van deze inspirerende omgeving: het voormalige ziekenhuis.”

Geen geld voor de huur van februari

Ondanks dat het project Geneeskunst goed op stoom is, wordt het bedreigd door een acuut financieel probleem. Er zijn nog maar voldoende middelen om twee weken voort te kunnen. Er is met name geen geld om de huur van februari te betalen. “We hebben 140 euro per maand nodig. Het zou jammer zijn als we moeten stoppen, want we zijn nog lang niet klaar”, aldus Eisses.  

Stichting de Kinderafdeling kan ondersteund worden met behulp van een donatie. De mensen die tien euro of meer geven krijgen het boekje ‘Belevenissen op de Kinderafdeling Enkhuizen’, waarin de verhalen van eerdere deelnemers zijn opgetekend.  

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405