Stichting Dorpskerk Opperdoes genomineerd voor geldprijs met ‘Kerkeboetje’

2 januari 2024 13:10
Bron: Stichting Dorpskerk Opperdoes

Stichting Dorpskerk Opperdoes heeft de nominatie voor Kern met Pit binnengesleept met een opmerkelijk project: de renovatie van het ‘Kerkeboetje’. Ooit was het een eenvoudig schuurtje achter de kerk in Opperdoes, nu wordt het een plek voor bezinning en rust.

“Boetje is een woord voor schuur in Opperdoes. Het is een heel klein huisje wat achter de kerk staat. Het is heel lang gebruikt als kachelhok”, vertelt Fijtje Groot, vertegenwoordiger van de stichting. De kachels waren niet meer in gebruik en stonden te roesten, wat de toestand van het huisje niet ten goede kwam. Het idee ontstond om er een plek van te maken waar mensen even stil kunnen zijn of een kaarsje kunnen branden voor een moment van bezinning.

De renovatie begon met de hulp van jongeren die de ambitie hebben om hovenier te worden van het Clusius College. Vrijwillig hebben zij geholpen bij het aanleggen van het pad naar het Kerkeboetje. Daarnaast nam de stichting deel aan NLDoet, waarbij geld werd ingezameld voor de benodigdheden zoals stenen en zand.

Vele vrijwilligers werken aan het Kerkeboetje

Langzaam maar zeker groeide het project en raakten verschillende mensen betrokken. Een lokale architecte leverde tekeningen aan, terwijl andere vrijwilligers zich bezighielden met het verwijderen van de oude kachels, het plaatsen van een steunmuurtje en het herstellen van de oude scharnieren voor de deur.

Met behulp van een gevonden aannemer verliep de renovatie voorspoedig. “Het is nu bijna klaar. Het glas- en loodraam moet nog geplaatst worden en de deur moet nog geverfd worden. Ook komt er nog een vloer in”, vertelt Groot.

De tekst gaat na de foto verder.

Foto aangeleverd: Kerkeboetje voor- en na renovatie.

Financiering voor het project werd verzameld door verschillende initiatieven, waaronder een lokale fondsenwerving en deelname aan de dorpsveiling. Daarnaast heeft Groot het project aangemeld bij Kern met Pit, een jaarlijks programma dat bewoners uitdaagt om binnen één jaar hun buurtidee te realiseren. Als het project binnen de gestelde termijn wordt voltooid, ontvangen ze 1000 euro.

Kern met Pit

“Er zijn 8 projecten in Noord-Holland, en als ik de meeste stemmen krijg, dan krijgen we nog eens 1500 euro extra”, legt Groot uit. Als de stichting erin slaagt om het extra geld binnen te halen, is het plan om een betonnen bankje aan te schaffen en een tafel waar kaarsen veilig kunnen staan.

Belangrijk is nu de steun van het publiek. Stemmen op Stichting Dorpskerk Opperdoes is mogelijk met een geldig e-mailadres. Indien het lukt om de meeste stemmen binnen te halen, mogen ze naar de landelijke dag, waar een prijzenpot van 3000 euro en de Gouden Pit wachten. “Daar durf ik bijna niet van te dromen, maar dat zou wel heel mooi zijn.”

Bekijk hier het interview met Fijtje Groot over het Kerkeboetje in Opperdoes.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844