Stichting Netwerk zet zich in om jongeren bewust te maken van vluchtelingencrisis en oorlog

2 april 2022 08:00

Waar waren al die gastgezinnen toen de mensen uit Syrië kwamen? Het is een vraag die jongeren bezighoudt, legt teamcoach Jerrol Lashley van Stichting Netwerk in Hoorn uit. Vanuit de stichting en het Tabor-College, werden vrijdagmiddag op het schoolplein van de middelbare school twee videoclips opgenomen. Om bewustwording over oorlog en vluchtelingen te creëren.

stichting netwerk

Volgens jongerenwerk-coördinator vinden veel jongeren dat er onderscheid wordt gemaakt tussen Oekraïense vluchtelingen en vluchtelingen uit bijvoorbeeld Jemen of Eritrea. “De jongeren vinden dat veel vluchtelingen niet dezelfde aanpak krijgen. En met onze campagne hopen we dan ook dat we er voor gaan zorgen dat we voor iedere vluchteling solidair en sympathiek moeten zijn.”

Twee video’s

De eerste video, die over twee weken uitkomt, vertelt een verhaal over een jong meisje die naar Nederland is gevlucht. Ze voelt zich eenzaam, maar komt dankzij haar nieuwe school in contact met de Nederlandse samenleving en cultuur. 

“De tweede video gaat meer over de vrijheid van dit land”, vervolgt Jerrol. “Er zijn geen coronamaatregelen meer en we ontmoeten elkaar opnieuw. De tweede videoclip gaat meer over het ‘One Love’-principe.”

Het is niet alleen maar voor Oekraïense vluchtelingen, maar ook voor die uit Jemen, Eritrea en Syrië. Wij maken geen onderscheid

Jerrol Lashley, teamcoach Stichting Netwerk Hoorn

Jerrol ziet dat jongeren vinden dat er wel een onderscheid gemaakt wordt tussen het soort vluchteling. “En dat wordt zowel gedragen door autochtone als allochtone jongeren. Daarom is de campagne niet alleen voor Oekraïense vluchtelingen, maar ook voor die uit Jemen, Eritrea en Syrië. Wij maken geen onderscheid en willen dat rechttrekken.”  

stichting netwerk Hoorn

De Horinees hoopt dan ook dat, door de Oekraïnse vluchtelingenstroom, West-Friesland inclusiever wordt en zo vluchtelingen van alle komaf in het vervolg sneller zullen helpen.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405