Stichting Op Roet viert jubileum met een jaar lang voorstellingen

3 mei 2023 10:13
Stichting Op Roet: Hoe is t met ons

De Hoornse culturele stichting Op Roet bestaat al tien jaar en ter ere daarvan zijn er dit jaar verschillende voorstellingen te zien. “Een aantal gouwe ouwe voorstellingen die we gemaakt hebben en waar we zelf of het publiek heel erg trots op is, maar ook nieuw werk”, vertelt artistiek leider Ingrid Docter.

De feestelijke première van de voorstelling ‘Hoe Is Het Met Ons’ vindt vanavond plaats in The Saint in Hoorn voor een uitverkochte zaal. Dit is het vervolg op de voorstelling ‘Ed van Hoorn FucktheSystem’ waar vijf jaar geleden twaalf nieuwkomers aan meededen die toen nog bezig waren met inburgeren. “Nu hebben ze allemaal een Nederlands paspoort en zijn ze Nederlands burger”, licht Docter toe. De nieuwe voorstelling gaat over hun ervaringen en gevoelens zoals heimwee en hoe ze tegen Nederlanders aankijken.

Het publiek wordt ook betrokken bij de voorstelling en er wordt bijvoorbeeld gevraagd wat nodig is om in een ander land een nieuw bestaan op te bouwen. “Een van de spelers zegt het heel mooi: ik ben opnieuw geboren in dit land.”

Het oorlogsverleden van Hoorn

Op 6 en 7 mei is er een programma over de Tweede Wereldoorlog, waarbij theater Op De Bon een onderdeel is. Het Comité 40-45 heeft verhalen verzameld over het oorlogsverleden van Hoorn “Interessante, indrukwekkende maar ook afschuwelijke verhalen”, vertelt Docter. “Veel verhalen over vrouwen ook die in het verzet zaten. Of die bijna hebben samengeleefd met de Duitsers en ondertussen in hun huis toch nog onderduikers hadden zitten.”

De verhalen zouden in 2020 opgevoerd worden om 75 jaar bevrijding te vieren. “Maar door corona ging dat toen niet door.” Het publiek kan nu dan eindelijk kennis maken met deze verhalen tijdens een expositie in de Boterhal. Een gids zal het publiek langs drie theatervoorstellingen leiden die de geschiedenis tot leven brengen.

Uitzending – 29 april 2023

De Hoornse culturele stichting Op Roet bestaat al tien jaar en ter ere daarvan zijn er dit jaar verschillende voorstellingen te zien. Beluister het interview met artistiek leider Ingrid Docter.

Stichting Op Roet viert jubileum met een jaar lang voorstellingen

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844