Stichting Ouderennetwerk pleit voor meer openheid over wensen laatste levensfase

21 november 2023 13:07
Willem Bakker in de studio
Bron: WEEFF

Een digitale tool is volgens Stichting Ouderennetwerk West-Friesland de oplossing om de uitvoering van wensen voor de laatste levensfase te verbeteren. Donderdag zal dit tijdens een bijeenkomst in het Hoornse wooncomplex Betsy Perk onderwerp van discussie zijn.

“Met de vergrijzing en de veranderingen in de zorg is het cruciaal dat we nadenken over hoe we onze laatste levensfase willen doorbrengen”, aldus Willem Bakker, voorzitter van de stichting. Continue veranderingen maken dat echter wel lastig.

“Betsy Perk was voorheen bijvoorbeeld een woonzorgcentrum waar mensen, mocht het in de toekomst nodig zijn, inpandige hulp konden krijgen van de zorgorganisatie”, gaat Bakker verder. “Maar na alle bejaardentehuizen te hebben dichtgegooid, is nu ook dit woonzorgcentrum ontmanteld. Die mensen wonen nu weer in een gewoon huurhuis en moeten maar afwachten of ze de benodigde zorg krijgen.”

Euthanasie is volgens Willem Bakker het belangrijkste thema dat verbetering behoeft. “Je kunt dat vastleggen in een testament. Maar als jouw arts vanwege bijvoorbeeld zijn geloof dit niet mag doen, dan gaat er echt niets gebeuren.”

Het is niet de enige reden waarom er volgens Bakker van buitenaf inzage moet zijn in een testament. “Als je namelijk bij een notaris aangeeft dat een testament niet wordt nageleefd. dan is het antwoord dat je niet beschreven staat in het testament. Daardoor kan er niets kan worden gedaan met de melding.”

Vereenzaming

Door de vereenzaming hebben veel ouderen volgens Bakker geen netwerk meer. “Hoe mooi zou het zijn als je als zorgprofessional in een digitale tool kunt kijken met daarin alle wensen als iemand niet meer aanspreekbaar is?”

De bijeenkomst in het Hoornse wooncomplex Betsy Perk start donderdag om 14.00 uur.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844