Stichting Stadslandbouw wil vizier op de toekomst en verder met herstel biodiversiteit

4 februari 2022 14:13

Stichting Stadslandbouw wil zich blijven inzetten voor de biodiversiteit in Hoorn en wil het hele gedoe over mogelijke illegale bomenkap achter zich laten. Ook wil ze de relatie met de gemeente herstellen, aldus bestuurslid Fred Avis.

Stichting Stadslandbouw Hoorn

Dit laat de stichting in een brief aan de gemeenteraad weten. Onlangs liet het Openbaar Ministerie in een uitspraak weten de illegale bomenkap bij het industrieterrein Hoorn80 niet te kunnen bewijzen. Een uitspraak waar de stichting blij mee is, stelt bestuurslid Fred Avis.

“De burgemeester beschuldigt onze stichting van illegale bomenkap, maar hij kan die niet bewijzen. Ook het OM kan het niet aantonen”, benoemt hij.

In de brief benadrukt de stichting dat ze niet verkeerd gehandeld heeft en biedt nogmaals haar excuses aan de raad aan voor de ontstane situatie. Ook zegt Avis graag met de burgemeester om de tafel te willen, om zo de relatie te herstellen. “Want linksom of rechtsom, ooit komen we elkaar weer tegen. We moeten hier uitkomen.”

Maar volgens Avis zet de burgemeester de hakken in het zand. “De oplossing ligt voor het grijpen. Maar de burgemeester is ervan overtuigd dat we strafbaar hebben gehandeld.”

Geen omgevingsvergunning aangevraagd

Wel had de stichting volgens officier van justitie H. Beune een omgevingsvergunning moeten aanvragen. Ook wel weer bijzonder, zegt Avis. “Ik dacht: ‘dit klopt niet’. De gemeente moet een vergunning aanvragen, omdat ze de eigenaar is van de groenstrook. Dit staat ook zelfs in het bomenbeleidsplan van de gemeente.”

Als referentie verwijst hij naar de afspraken die zijn gemaakt op 5 maart vorig jaar. Hierin staat dat Ed Achterberg, Coördinator en Adviseur Stadsbeheer, de omgevingsvergunning moest aanvragen.

Avis vult aan: “We vinden het onredelijk dat er een beeld wordt geschetst dat onze stichting heeft nagelaten om deze vergunning aan te vragen. Maar we gingen ervan uit, en mochten dat ook doen, dat de gemeente die afspraak zou nakomen.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405