Stiller asfalt moet geluidsoverlast A.C. de Graafweg bestrijden

7 december 2022 11:00
A.C. de Graafweg

De provincie gaat stiller asfalt gebruiken op de A.C. de Graafweg (N241) tussen de Pade en de Breestraat in Opmeer. “Op verzoek van de gemeenteraad en de bewoners hebben we vorig jaar besloten bij te dragen aan de verbetering van de geluidswal. We hebben onder andere onderzocht of aanpassing van het bestaande geluidsscherm bijdraagt aan geluidvermindering in de wijk. Dat blijkt nauwelijks het geval. We willen nu een nieuw type asfalt gebruiken, dat de helft van het geluid scheelt. Daar hebben inwoners echt wat aan”, aldus Gedeputeerde Mobiliteit en Bereikbaarheid van de provincie Noord-Holland Jeroen Olthof.

De werking van stil asfalt vermindert snel wanneer er veel zwaar en modderig (landbouw)verkeer overheen rijdt. Dat is op dit deel van de A.C. de Graafweg niet het geval. De provincie concludeert uit onderzoek dat het stillere asfalt het verkeersgeluid het meest van alle onderzochte maatregelen vermindert. Namelijk met 3 dB (decibellen) wat neerkomt op een halvering. Naast het stillere asfalt zorgt de provincie voor nieuwe beplanting van de bestaande geluidswal. Het beplantingsplan is in grote lijnen gereed. Ideeën van bewoners zijn hierin verwerkt. Zo komen onder andere meer bomen terug dan dat er zijn weggehaald en komt er klimop bij het huidige geluidsscherm. De verwachting is dat dit begin 2024 plaats gaat vinden.

Herinrichting A.C. de Graafweg

De A.C. de Graafweg is een 12 kilometer lange weg met veel verkeer en een flink aantal in- en uitritten. De weg staat bekend als gevaarlijk, omdat hij smal is en niet meer voldoet aan de huidige veiligheidseisen. De provincie gaat de weg herinrichten om de verkeersveiligheid te verbeteren en de doorstroming te garanderen. Tegelijkertijd met de werkzaamheden aan de weg wordt de drinkwatertransportleiding van PWN naast de weg verlegd. Alle up-to-date informatie over de voortgang en uitvoering van de werkzaamheden aan de N241 is te vinden in de speciale AC de Graafapp. Ook is er een Servicepunt ingesteld dat bereikbaar is via 0800-0200 600 (gratis) en mail. Verdere nieuwsvoorziening verloopt via de site en Facebook.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405