Stoommachinemuseum hoopt na moeilijke jaren op beter: grote ambities voor uitbreiding

6 januari 2023 18:54
Bron: NH Nieuws/Maarten Edelenbosch

Het Stoommachinemuseum in Medemblik heeft lastige jaren achter de rug. Logischerwijs door corona, maar ook 2022 bracht niet de gewenste bezoekersaantallen. Dus moest er ingegrepen worden om financiële problemen te voorkomen. Maar ambities zijn er genoeg, net als de hoop op betere tijden. 

2019, het jaar waarin het museum 150 jaar bestond, kende een recordaantal van iets meer dan 20.000 bezoekers. Daarnaast waren er plannen om een nieuw bezoekerscentrum te maken. Maar corona schopte alles in de war. 

20 procent minder bezoekers

Maar ook 2022 heeft niet gebracht waarop werd gehoopt. “We hadden 18.000 bezoekers opgenomen in onze begroting, het werden er bijna 16.000. Dat is bijna 20 procent minder.” Er werd gelijk ingegrepen. De programmering werd beperkt, en sommige onderdelen vielen weg”, aldus directeur Harry de Bles.

En waar andere musea in de loop nog te maken hadden met steeds meer bezoekers, was dit niet het geval bij het Stoommachinemuseum. Maar toch zag de museumdirecteur wel lichtpuntjes. “Ons evenement Lichtjesavond kende weer een bezoekersrecord. Dus dat betekent dat we er wel toe doen.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Nieuwe bezoekerscentrum Stoommachinemuseum

Maar het museum heeft ambities. Zoals het verbouwen van het bezoekerscentrum. “Dat moesten we tijdelijk stopzetten.” En niet zonder consequenties. Want in de tussentijd vlogen de bouwkosten omhoog. “We hebben het plan versoberd en opnieuw aangeboden aan onze subsidiegevers. Maar we hebben goede hoop dat we dit jaar kunnen gaan bouwen”, aldus De Bles.

Bezoekerscentrum moet nieuw elan geven

Geld voor de inrichting proberen ze nog te werven via fondsen. Het moet ertoe leiden dat het museum aantrekkelijker wordt. “Nu is het bezoekerscentrum een soort voetbalkantine. Maar straks komt er een stoomlab waar kinderen zelf stoommachines kunnen gebruiken. Of waar gezelschappen kunnen vergaderen. We willen een sfeervolle stoom-ambiance bieden.”

Tekst gaat verder onder de foto

Stoommachinemuseum Medemblik

En daar houden de plannen niet op. Uiteindelijk moeten ook de inrichting van het museum, maar ook het buitengedeelte op de schop. Plannen voor de langere termijn, want daar moet eerst nog geld voor worden gevonden. 

“Daarmee denken we te kunnen doorgroeien naar 25.000 bezoekers, het maximum wat we hier kunnen hebben”, aldus de museumdirecteur. “Dit jaar wordt ook de website vernieuwd, dat zal in februari zijn. Dus al met al hebben we goede hoop voor 2023. We hopen 18.000 bezoekers te trekken zodat we langzaam weer die flow van 2019 terugkrijgen.”

Het Stoommachinemuseum is dit weekend nog open voor publiek. Daarna gaat het tot half februari dicht voor onderhoud. 

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405