Nederlands Stoommachinemuseum nu ook in virtual reality te bezoeken

28 april 2020 11:53

Met een virtual reality video kan iedereen zijn huis veranderen in het Nederlands Stoommachinemuseum.

Het bedrijf Omni VR heeft in eerste instantie contact gezocht met het museum in Medemblik voor het VR project van het Dijklander ziekenhuis. “Onder de strikte 1.5 meter voorwaarden is er een opname gemaakt waardoor je als bezoeker driedimensionaal het museum kan bezoeken,” vertelt directeur Harry de Bles tegen WEEFF Radio. Geïnteresseerden kunnen zo vanuit huis uren virtueel in het museum vertoeven.

Virtueel met een gids door het stoommachinemuseum lopen

Ook is er een tour beschikbaar met een voice over. Hierin wordt het verhaal vertelt van het land van water en stoom, de stoommachine, waterbeheersing in West-Friesland en het stoomgemaal Vier Noorder Koggen. “Hopelijk prikkelt het om het museum fysiek te komen bezoeken zodra we de deuren weer kunnen openen. Om ons zo de ondersteuning geven die we hard nodig zullen hebben. Op 1 staat nu overleven van het museum. We willen straks niet tot het kwart deel van de musea behoren wat mogelijk niet door kan gaan.”

De deuren gesloten

Sinds de sluiting van het museum is Harry de Bles nog 1 à 2 keer in het museum geweest. “Behalve voor het externe bedrijf dat de schoorsteen renoveert is het stoommachinemuseum helemaal op slot. Dit is door het Hoogheemraadschap aanbesteed en hebben we als museumstichting geen bemoeienis mee.”

Directeur Harry de Bles spreekt van een vervelende situatie:”Een museum is een instantie waar je graag bezoekers wilt ontvangen. Dat kan nu allemaal niet. Net als de andere collega’s werk ik thuis. En de vrijwilligers kunnen ook niet worden ingezet voor de taken waar ze voor ingezet zouden willen worden.” Om de bijna 100 vrijwilligers in deze periode toch zoveel mogelijk betrokken te houden bij het museum wordt er wekelijks een update gestuurd met een verslag wat er in de voorafgaande week wel aan werkzaamheden is gedaan.

Een 1.5 meter stoommachinemuseum?

“We hebben geen inkomsten uit de entree en de horeca. Dat betekent dat we met een andere begroting zullen moeten werken dan we ons aan het begin van het jaar hadden voorgesteld. Wel is er een beroep gedaan op de regelingen van de overheid. Daar kun je het niet oneindig mee uithouden. Dus we hopen dat we na 20 mei wat anders gaan horen en een 1.5 meter museum mogen gaan openen.”

Hierop vooruitlopend gaan twee medewerkers de komende tijd alvast onderzoeken wat er moet gebeuren om te veranderen in een 1.5 meter museum. “De horeca wat verder uit elkaar. Tijdslotten waarbinnen mensen het museum mogen bezoeken. Cirkels waarbinnen mensen zich mogen bevinden.” Maar ook als 1.5 meter museum zal er hoe dan ook met een andere begroting gewerkt moeten worden. “We zullen het tempo van onze herontwikkeling moeten gaan bijstellen.”

Uitzending – 25 april 2020

Directeur Harry de Bles over de VR video van het Nederlands Stoommachinemuseum.

Stoommachinemuseum virtuele tour

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405