Stoomoven, jacuzzi en gereedschap: allesrover uit Enkhuizen krijgt celstraf

7 juli 2021 05:00

De 36-jarige Chady A. moet twaalf maanden de cel in, omdat hij zo’n beetje alles stal wat los en vast zat. Tijdens meerdere inbraken maakte de Enkhuizer van alles buit: van een stoomoven tot een opblaasbare jacuzzi. En van juwelen tot elektronische apparatuur.

Het is een lange waslijst aan diefstallen waarvoor A.eerder voor moest voorkomen. Afkomstig uit meerdere inbraken in West-Friesland tussen 2018 en 2020. Gereedschap, audio-apparatuur, buitenboordmotoren, verrekijkers, lampen en pinpassen: het is maar een fractie van de spullen die hij volgens het Openbaar Ministerie uit huizen en schuren zou hebben gestolen.

Zelf ontkende A. alles. Gestolen spullen die bij hem thuis waren gevonden had hij gekocht, zonder te weten dat die waren gestolen. Pinpassen had hij niet gestolen, maar had hij gekregen van vrienden om boodschappen mee te doen.

Inbraak was rondkijken voor een Halloweenfeest

Ook zei hij niet te hebben ingebroken in een woning in Venhuizen. Volgens A. was het een ‘spookhuis’ dat niet werd bewoond en keek hij er rond, omdat hij in het spookhuis een Halloweenfeest voor zijn dochter wilde organiseren. Later verklaarde hij op zoek te zijn naar oud ijzer en dat hij niet wist dat er mensen woonden.

Het ging er bij de Officier van Justitie niet in, die ruim twee weken geleden een straf eiste van 18 maanden cel. Maar volgens de rechter kon niet alles worden bewezen. Zo werden er in een gemeenschappelijke berging naast de kamer die hij huurde wel gestolen spullen gevonden, echter was er niet genoeg bewijs dat hij deze spullen ook echt had gestolen. 

Naast celstraf ook behandeling

Dus kwam de rechter tot een celstraf van twaalf maanden waarvan drie maanden voorwaardelijk. Daar komen nog eens vier maanden bovenop. Hij had namelijk nog een voorwaardelijke straf openstaan. Bovendien moet hij zich laten behandelen in een GGZ-instelling en daarna gaat hij wonen bij een instelling voor beschermd wonen of maatschappelijke opvang. 

Het is nog onduidelijk of het Openbaar Ministerie of de verdachte in hoger beroep gaan tegen de uitspraak. 

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405