Storm in Onderdijk: Nesbos onder water en verschillende bomen geveld

1 april 2022 11:27

Wie vandaag of komend weekeinde zijn zinnen had gezet op een frisse voorjaarswandeling door het Nesbos, moet de plannen bijstellen. Een plotselinge storm heeft het recreatiegebied in Onderdijk onder water gezet en ook zijn er enkele bomen gesneuveld. “Het moet minstens windkracht 10 zijn geweest.”

Het Nesbos staat onder water

De harde wind heeft het water afgelopen nacht over de dijk geslagen en van het Nesbos een groot zwembad gemaakt. Dat het aardig tekeer is gegaan, is wel duidelijk. Resten riet uit het IJsselmeer liggen meters verder op de kant. Vanochtend probeerde een eenzame trekker van Recreatieschap West-Friesland het water vanuit het Nesbos terug te pompen in het IJsselmeer. 

Daarnaast hebben ten minste drie bomen het natuurgeweld niet overleefd. Zij liggen rustig te wachten om weggehaald te worden en kijken toe hoe kitesurfers de hard wind juist omarmen.

Arie Klaver (71) uit Medemblik is iedere dag op de dijk tussen Medemblik en Wervershoof te vinden. Samen met zijn hond Sientje wandelt hij dagelijks heen en weer, een tocht van zo’n drie uur. “Je hebt hier iedere dag een ander uitzicht op de dijk. Het water en de lucht is nooit hetzelfde. Dat is het mooie van het IJsselemer, je hebt contact met de natuur.”

Hij keek vrijdagochtend vroeg vreemd op, toen hij de gesneuvelde bomen en het hoge water zag. “Het komt wel eens vaker voor, dat er water op de dijk slaat. Maar niet zoveel als nu. En het was ook nog eens onverwachts. Dit moet zeker windkracht 10 geweest zijn. Anders krijg je dit niet voor elkaar.”  

Hij kijkt naar de trekker met een pomp, die voor een hels karwei staat om het water terug het IJsselmeer in te pompen. “Die is nog wel even bezig”, zegt Klaver met een knipoog. 

Reactie Recreatieschap

Recreatieschap West-Friesland laat weten dat een combinatie van hoog water en een stevige oostenwind, de oorzaak is van het onder water lopen. “Het recreatiegebied ligt buitendijks, en wordt dus niet beschermd door de Omringdijk. Dit gebeurt eens in de zoveel jaar”, aldus een woordvoerder.

Er staat altijd al een gemaal, maar die kan de grote hoeveelheid water niet wegpompen. Daarom is er een extra pomp geplaatst. De omgewaaide bomen worden de komende weken opgeruimd. “Het levert verder geen problemen op in het gebied, maar de grond zal nog wel een tijdje drassig zijn. Dus we raden mensen aan geschikt schoeisel te dragen als ze in het gebied lopen.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405