Stormen houden huis: Recreatieschap Westfriesland kapt zo’n 60 bomen

14 maart 2022 08:58

Door stormen Eunice en Franklin heeft het Recreatieschap Westfriesland, die ruim 300 hectare beheert, zo’n 60 bomen moeten kappen. De opruimwerkzaamheden hebben twee weken geduurd. “De terreinen liggen er weer pico bello bij”, laat woordvoerder Renate Zwart aan NH Nieuws weten.

Bomenkap Recreatiegebied Westfriesland

Groen- en Recreatiebeheer, dat voor het onderhoud van de recreatieterreinen moet zorgen, heeft zo’n 60 bomen – met een stamdiameter van boven de 60 centimeter – moeten kappen. “We hebben evenveel bomen, middels klimwerk, moeten ontdoen van afgebroken takken om de boel weer veilig te maken”, legt woordvoerder Renate Zwart de afrondende werkzaamheden uit. 

Verder was er veel opruimwerk aan hout dat spontaan naar beneden was gevallen op paden, speelweiden en parkeerterreinen. De opruimwerkzaamheden hebben twee weken geduurd.

De gekapte bomen waren door stormen Eunice en Franklin flink beschadigd en vormden daarom een risico voor bezoekers en wandelaars. De onveilige plekken waren met linten gemarkeerd.

Bomenkap Recreatieschap Westfriesland

Flinke rekening

Het Recreatieschap moet 25.000 euro ophoesten om alle schade op te lappen. Waar mogelijk zal er nog door een bedrijf wat hout worden opgehaald voor haardhout of papier. “Dit levert een kleine financiële plus op”, stelt Zwart.

“De werkelijke schade aan het bosareaal is natuurlijk niet in geld uit te drukken. De groeijaren zijn onbetaalbaar. Maar deze omstandigheden horen er ook bij en daar moeten we mee leven”, vervolgt zij.

De beheerder gaat nog bomen herplanten. Dit zal waarschijnlijk komende winter gaan gebeuren. 

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405

Nu live

Ehwald Rietveldt & Desi Bootsman – De Maandagavond Show
19:00 – 21:00 uur

WEEFF TV