Stormvaste beelden van Roland de Jong Orlando aan zee bij Petten en meer robuuste tips voor het weekend

29 september 2022 11:00

Wekelijks komt de Culture Club-redactie van NH met drie uitgaanstips voor de komende week; optredens, evenementen of andere culturele gebeurtenissen in de provincie die je niet mag missen. Deze week kun je stalen beelden bewonderen aan de kust bij Petten, historische films over de strijd tegen het water bekijken in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen en is er het hele weekend kunst en kamermuziek in het kerkje van Durgerdam.

Uitgaanstip 1: stalen beelden aan zee bij Petten

Beeldhouwer Roland de Jong Orlando uit Burgervlotbrug maakt beelden die niets voorstellen. Hij maakt zogenaamde concrete kunst die meer dan abstract is. Hij scoort er mee over de hele wereld, ook prinses Beatrix is fan.

Buiten Petten staat een permanent beeld ‘Springvloed’ en aan het strand bij Petten is nog tot en met dit weekend een tijdelijke expositie van zijn beelden. Lekker uitwaaien aan het strand en kunst bekijken, kan het mooier? Daarnaast opent op zondag 2 oktober de tentoonstelling de Toekomst is Nu in Museum Kranenburgh in Bergen, waar Roland de Jong Orlando ook met een groot beeld staat.

Beeldhouwer Roland Orlando

Uitgaanstip 2: Zuiderzee in beeld in Enkhuizen

Het is de Maand van de Geschiedenis en in het Zuiderzeemuseum zijn dit weekend daarom allerlei films te zien die te maken hebben met de strijd tegen het water. Films van onder andere Bert Haanstra en Joris Ivens over de Zuiderzee en de aanleg van de Afsluitdijk. De allereerste gesproken woorden in een Nederlandstalige film zijn te horen: “Hoor, hoor, de dijk is dicht!”. De films worden op 1 en 2 oktober vertoond in het Buitenmuseum van het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen, gratis toegankelijk voor bezoekers van het museum.

Uitgaanstip 3: Klankkleurfestival in Durgerdam

Het kerkje in Durgerdam, net boven Amsterdam, staat dit weekend in het teken van muziek en beeldende kunst. Op het Klankkleurfestival gaan muziek en beeldende kunst hand in hand. Optredens zijn er onder andere van violiste Janneke van Proyen en gitarist Eric Vaarzon Morel. Kunstenaars maken maskers die in een expositie worden tentoongesteld. Op zaterdag zijn er twee uitvoeringen met de Zeven laatste woorden van Jezus Christus van Jozef Hayden. Op zondag worden alle maskers feestelijk belicht in Rameau’s Dans van de Vredesspijp en mag het publiek meedansen op een gemaskerd bal. De festivalbrasserie is open voor een hapje en een drankje. Klankkleurfestival in Durgerdam is van vrijdag 30 september tot en met zondag 2 oktober.

Culture Club is elke week te zien op NH televisie op donderdag vanaf 17;10 en dan elk uur herhaling. 

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405

Nu live

Rob de Greeuw & Sandra van Leeuwen – Thuis in West-Friesland
15:00 – 17:00 uur

WEEFF TV