Straf voor postbezorger die zich door twee anderen liet overvallen en gijzelen

23 januari 2024 14:47
Bron: Nieuwsfoto.nl

Een 27-jarige postbezorger uit Hippolytushoef en haar twee mededaders uit Opmeer en Alkmaar zijn veroordeeld tot cel- en taakstraffen voor een nep-overval en gijzeling in 2021. De postbezorgster beweerde toen te zijn beroofd. Onder meer dertien prijzige Quooker-kranen werden buitgemaakt. Al snel bleek dat de overval – die voor veel onrust zorgde bij andere bezorgers – in scene was gezet.

De vrouw wordt veroordeeld voor het doen van valse aangifte na de ‘overval’ op 7 september 2021 op haar PostNL-bus, op de Toermalijn in Heerhugowaard. Zij zou toen zijn gedwongen naar Geestmerambacht te rijden, waar zij samen met een lege bus werd achtergelaten. Zij vertelde daar vervolgens huilend een voorbijganger te zijn overvallen.

Maar niets bleek minder waar, ontdekte de politie, waarna de vrouw dat ook opbiechtte. Er werden 162 postpakketten buitgemaakt. Daarin zaten onder meer Quooker-kranen en fietsen.

Twee mannen van 46 en 40 uit Opmeer en Alkmaar zijn volgens de rechter ook schuldig. Bij de Opmeerder thuis, de oom van de postbezorgster, ontstond het plan om de bestelbus leeg te halen onder het mom van een overval, waarna ze bij de Alkmaarder werden gestald, en later werden verkocht.

Volgens de rechtbank heeft het drietal voor veel hinder en financiële schade gezorgd bij het postbedrijf. Daarnaast heeft de vrouw misbruik gemaakt van het vertrouwen van haar werkgever en zijn de personen voor wie de pakketten waren gedupeerd.

Door de valse aangifte is de politie misleid en is er ten onrechte opsporingscapaciteit ingezet. Maar omdat het lang duurde voordat deze zaak voor de rechter kwam komt de rechtbank uit op deels voorwaardelijke straffen, met een proeftijd van twee jaar.

De drie krijgen 120 dagen celstraf. Na aftrek van het voorarrest hoeven zij nu niet terug de cel in. Daarnaast worden de vrouw en haar oom veroordeeld tot 80 uur taakstraf. De 40-jarige verdachte krijgt 180 uur taakstraf omdat hij ook wordt veroordeeld voor een woninginbraak, diefstal en heling. 

Alle straffen zijn gelijk aan de eis van de officier van justitie. Een schadeclaim van PostNL wordt niet ontvankelijk verklaard omdat er fouten gemaakt zijn bij het indienen van die claim.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405