Strengere maatregelen moeten van Hoornse Lappendag weer een feest maken

10 april 2024 06:14
Bron: NH Media

De drinkpauze die al tientallen jaren geldt tijdens Lappendag in Hoorn wordt langer. Nou ja, een drinkpauze kunnen we het eigenlijk niet meer noemen. Vanaf zes uur gaat de tap dicht tot middernacht. De maatregel is vooral bedoeld om de politie en de stad lucht te geven: “Ik kan niet garanderen dat er na negen uur genoeg politiemensen op straat zijn om de veiligheid te waarborgen”, aldus burgemeester Nieuwenburg.

‘Een compromis waarin ook de horeca zich kan vinden’, zo noemt burgemeester Nieuwenburg de nieuwe maatregelen rondom de drooglegging tijdens Lappendag. Een belangrijk argument om het beleid aan te passen is vooral het tekort aan blauw op straat: “In die tien dagen staat de stad behoorlijk onder spanning en vragen we heel veel van de politie. We moeten zuinig omgaan met politie-inzet, het is al heel moeilijk om het rooster in de zomer rond te krijgen.”

Het is inmiddels alweer 35 jaar geleden dat een drooglegging werd ingesteld tijdens Lappendag.  In die periode mag er geen alcohol worden verkocht door horeca, winkels en supermarkten. Dit om een rustperiode in te lassen waarbij de stad schoon wordt gemaakt en vechtpartijen en opstootjes tussen dronken feestgangers in de kiem te smoren

“Er werd terrasmeubilair van diverse horecagelegenheden gebruikt om mee te slaan en te gooien”

Politie

Om te kijken of zo’n drooglegging nou echt nog wel nodig is, begon in 2019 een proef waarbij de drinkpauze niet vier uur maar uiteindelijk slechts twee uur zou duren. Het zorgde voor een stijging van het aantal incidenten: “Bezoekers bestelden vlak voor de drooglegging nog eten en drinken en bleven wachten totdat de drooglegging weer voorbij was”, zo staat te lezen in een advies van de politie aan de gemeente Hoorn. “Er werd terrasmeubilair van diverse horecagelegenheden gebruikt om mee te slaan en te gooien.”

Het liefste had de politie dan ook een eindtijd gezien, maar zo ver wil de gemeente uiteindelijk niet gaan. Om toch tegemoet te komen aan de wensen van de horeca kan er onder strikte voorwaarden bij de burgemeester een vergunning worden aangevraagd, om toch rond negen uur de tap weer open te gooien.

Uit op rottigheid

En met name over die voorwaarden werd nog een flink robbertje gevochten tijdens de raadsvergadering. Zo mag er alleen binnen alcohol verkocht worden, moeten de terrassen opgeruimd zijn, beveiliging aan de deur staan en moet de horecazaak de afgelopen vijftien maanden van onbesproken gedrag zijn. En vooral dat laatste is niet eerlijk volgens Menno Jas van Hart van Hoorn: “Er zijn bezoekers die zelf drank meenemen en uit zijn op rottigheid. Als de pleuris toevallig voor jouw horecazaak uitbreekt, ben jij de dupe, dat kan niet.”

In onderstaande video vertelt de burgemeester wat er allemaal gaat veranderen tijdens Lappendag (tekst gaat verder onder de video):

Ook andere lokale politieke partijen vonden het maar meer regeldruk waarbij de goeden onder de kwaden moeten lijden. Een motie, waarin het college wordt opgeroepen om af te zien van de extra voorwaarden om een vergunning te krijgen of in ieder geval coulant te zijn, haalde een meerderheid. Een motie die nogal ruim opgevat kan worden want hoe coulant is coulant? En welke voorwaarden blijven wel overeind en welke niet? De burgemeester beloofde in ieder geval ‘Lappendag nieuwe stijl’ in de toekomst te evalueren met raadsleden, de politie en horeca.  

Jort Poeze, eigenaar van café De Klinker, had liever gezien dat de drooglegging er helemaal af zou gaan maar kan zich uiteindelijk wel vinden in dit compromis: “Het is wat we verwacht hadden. Het is acceptabel maar ooit hopen we dat we gewoon open mogen blijven tijdens Lappendag.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844