In een tuin in Bovenkarspel is een wel heel bijzonder insect gespot: de oleanderpijlstaartrups. De rups zat samen met drie soortgenoten op een oleander. Het groene beestje komt zelden voor in Nederland, laat staan in onze provincie. NH dook in de wereld van deze bijzondere rups.
Toen Paula en haar man uit Bovenkarspel langs hun oleander (een exotische kuipplant die ook in Nederland kan groeien, red.) in de voortuin liepen, zagen ze ‘vier gekke groene vlekken’ op de plant zitten. Na een zoektocht op internet bleek het te gaan om de zeldzame oleanderpijlstaartrups. Dat is erg bijzonder, vertelt Kars Veling van De Vlinderstichting. “Zowel de vlinder als de rups worden zeer zelden in Nederland gezien, zeker niet jaarlijks. Maar dit jaar zijn ze al vier keer gespot, waaronder één keer in Purmerend.” Het is dus een mooie oleanderpijlstaartrups-score voor Noord-Holland.
De oleanderpijlstaartrups is een felgroene rups en te herkennen aan een blauwe vlek omringd door een zwarte lijn. Hij kan tot wel tien centimeter lang worden. De nachtvlinder, die uiteindelijk uit de cocon van de oleanderpijlstaartrups kruipt, is groen met bruine camouflage vlekken. De vlinder kan tussen de acht en twaalf centimeter groot worden. Het is een trekvlinder die oorspronkelijk uit subtropische gebieden komt, zoals Afrika en het zuidoostelijke deel van Azië. Net als trekvogels kunnen trekvlinders vele duizenden kilometers afleggen. De oleanderpijlstaartvlinder is dus een echte globetrotter.
Tekst gaat door onder de foto
De oleanderpijlstaartrups kan niet tegen vorst. Als het ’s winters te koud wordt, overleeft hij dat niet. De rupsen die zich rond deze tijd nog in Nederland bevinden, zullen ook geen vlinder meer worden. Als je de rups in het najaar nog tegenkomt, raadt Veling aan hem lekker te laten zitten. Zet de plant waarop ze zitten, meestal een oleander, niet in huis. “Binnen is het mogelijk te warm en dan gaat hij sowieso dood”, vertelt hij.
Het is een bijzonder jaar voor de trekvlinder en dus ook voor de oleanderpijlstaartvlinder, vertelt de Veling. Er zijn er namelijk relatief veel gezien in Nederland. Dat komt waarschijnlijk omdat het van de zomer langdurig erg warm was. Daarnaast was er afgelopen zomer sprake van een luchtstroom vanuit het zuiden. Hierdoor konden trekvlinders makkelijker naar het noorden vliegen, ze hadden immers windje mee. Volgens de vlinderexpert wordt de oleanderpijlstaartrups en vlinder steeds vaker gespot in Nederland. “Door klimaatverandering wordt het steeds warmer, mogelijk zal de vlinder zich hier in de toekomst gaan vestigen.”
Waar dankt de bijzondere vlinder zijn naam aan?
De oleanderpijlstaart is familie van de pijlstaarten, die allemaal een pijl op hun staart hebben. De meeste rupsen kunnen maar een soort planten eten. De oleander is de plant waar de rupsen van de oleanderpijlstaartvlinder op kunnen overleven. Zonder oleander, geen oleanderpijlstaartrupsen.
Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405