Surfer bij toeval gered door oefenende leerlingen van de reddingmaatschappij

25 september 2023 12:12
Bron: Redingstation Wijdenes

Drie nieuwe leerlingen van het Reddingstation Wijdenes hebben gistermiddag een goede oefening gehad. Op het water van het Markermeer was een mast van een windsurfboard losgeraakt, waardoor een vrouw in de problemen was geraakt. “Dit is waar de leerlingen het voor doen”, vertelt Mark Hennevanger van het reddingstation.

Vanwege het ’technische’ weer, waarbij er sprake is van hogere golven op het water, had het Reddingstation Wijdenes een oefening ingepland voor nieuwe leden. Het was de eerste keer dat deze drie aspirant-leden een grotere oefening zouden doen. Maar toen de vrijwilligers aan de kant van het Markermeer stonden, zagen zij de vrouw die in de problemen was geraakt.

“We zagen haar al even in het water liggen, en merkten dat ze niet zelfstandig op haar board kon staan”, licht Hennevanger toe. “Dus besloten we om naar haar toe te varen, om te zien of alles in orde was.” De drie aspirant-leerlingen zagen bij aankomst dat de plaat die de mast en het zeil aan het windsurfboard verbindt los was geraakt. Het zeil lag in het water, en door het gewicht dreigde deze naar de bodem te zakken.

Nieuwe vrijwilligers enthousiast over eerste reddingsactie 

De vrouw kon door haar kapotte board niet zelfstandig naar de kant zwemmen. In de boot van het Reddingstation Wijdenes is zij meegenomen naar de haven, waar ze werd opgehaald. Hennevanger zorgde er zelf voor dat het zeil, dat in het water lag en naar de bodem dreigde te zinken, veilig naar de kant werd gebracht.

Reddingstation Wijdenes heeft zelf een video gemaakt over de actie op het Markermeer:

Voor de drie leerlingen is het hun eerste echte reddingsactie geweest. “Het was toevallig dat we er waren en deze actie voor de leerlingen konden doen”, vertelt de woordvoerder van het reddingstation. “Zij waren dan ook heel enthousiast. Voor de andere leden was deze reddingsactie niet heel bijzonder, omdat dit een redelijk kleine inzet is. Maar dit is wel waar de leerlingen het uiteindelijk voor doen. Het is de real deal.”

Grote aanwas van nieuwe vrijwilligers

Het Reddingstation Wijdenes heeft momenteel vijftien aspirant-leden, die volgende maand echt aan de slag kunnen gaan. Sinds maart krijgen zij wekelijks trainingen van de andere vrijwilligers. “We zijn eerder dit jaar met een wervingscampagne gestart, en hadden maar liefst 22 aanmeldingen. Dat is echt heel veel”, zegt Hennevanger. “Want we weten ook bij andere organisaties hoe moeilijk het is om nieuwe vrijwilligers te vinden en vast te houden.”

“Uiteindelijk zijn we met een groep van achttien aspirant-leden overgebleven”, gaat hij verder. “Waarvan er een aantal zich al eerder had aangemeld. We hebben met iedereen een proefperiode van zes maanden afgesproken. In die tijd moeten ze laten zien of ze geschikt zijn voor het werk, en of ze bij de groep passen.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844