Syrische vrouw herbeleeft oorlog na autobom: “Bang dat het escaleert”

27 juni 2024 16:05
Bron: Inter Visual Studio

Twee mannen met hoodies rommelen woensdagnacht bij een auto aan het Boegbeeld in Medemblik. Vlak erna ontstaat een enorme explosie, gevolgd door nog een knal. Het is allemaal vastgelegd met een deurbelcamera van een woning tegenover de parkeerplaats. De auto vliegt in brand en de buurt schrikt wakker. Een dag later is de eigenaresse van de auto, een Syrische vrouw, nog steeds in shock: “Ik voel me niet meer veilig in mijn eigen huis.” 

Bom auto Medemblik

De vrouw zat meteen rechtop in bed. Rond half drie ’s nachts hoort ze twee enorme knallen. Het huis trilt er zelfs van. De explosies doen de Syrische, die in 2015 naar Nederland vluchtte, terugdenken aan de oorlog in Syrië. “Ik was meteen weer terug”, vertelt ze geëmotioneerd. “Ik ben naar beneden gegaan en zag mijn buren staan. Die kwamen naar me toe om me te steunen en te knuffelen en dat was erg fijn.”

Door de knal is haar auto zwaar beschadigd geraakt. Ook de auto van buurman Vincent Waanders werd beschadigd door de brand die volgde na de explosies. “Ik schrik er wel van dat dit in deze buurt gebeurt. Ik werd wakker door twee harde knallen, daarna hoorde ik een politiehelikopter. Toen ik naar buiten ging, zag ik dat mijn auto flink beschadigd was. Dat is ontzettend balen natuurlijk.”

Ruzie over werk en geld

De politie heeft bij aankomst de straat afgesloten. Een bergingsbedrijf heeft de auto inmiddels afgesleept voor sporenonderzoek. Een ‘aanslag’, noemt de vrouw het voorval. Ze heeft een vermoeden over de oorzaak: “Mijn man had een tijd geleden een grote ruzie met een vriend, over werk en geld. Dit zou een waarschuwing kunnen zijn.”

De broer van de man die in het huis logeert, weet ook niet wie dit gedaan heeft. “Gelukkig neemt de politie dit heel serieus”, zegt Wiss. “Er zijn veel beelden van bewoners met deurbelcamera’s en we hopen dat ze op die manier de daders kunnen pakken. Dat is erg belangrijk want dit is ontzettend traumatisch.”

Er is nog niemand aangehouden, maar de vrouw hoopt dat dit snel gebeurt. Ze voelt zich niet meer veilig. “Mijn zoon is op schoolkamp en mijn dochter was ergens anders, dus ik ben blij dat ze dit niet hebben hoeven meemaken. Ik ben wel ontzettend bang dat het nog erger wordt en de ruzie escaleert. Eigenlijk durf ik hier niet te slapen, maar ik kan nergens anders heen.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844