Taalhuis helpt laaggeletterd West-Friesland met lezen of schrijven

Niet goed kunnen lezen of schrijven is in onze maatschappij lastig. Daarom heeft Vrijwilligerspunt Westfriesland het Taalhuis in het leven geroepen. Een plek voor mensen boven de 18 jaar, die moeite hebben met lezen en/of schrijven. In West-Friesland ligt het percentage van laaggeletterheid in drie gemeentes hoger dan het landelijk gemiddelde.

“Alles in onze maatschappij heeft met taal te maken. Als je in de auto stapt en je zoekt de weg, of tijdens het boodschappen doen: overal kom je taal tegen”, vertelt coördinator Mariska Woudenberg bij WEEFF Radio. Het Taalhuis helpt iedereen die moeite heeft met de basisvaardigheden lezen, schrijven, spreken, rekenen en digitale vaardigheden.

Laaggeletterdheid

Volgens de website Geletterdheidinzicht ligt het landelijke gemiddelde van laaggeletterdheid op 12 procent. In West-Friesland scoren de gemeenten Medemblik (10 procent), Hoorn (10 procent), Koggeland (10 procent) en Opmeer (11 procent) onder dit gemiddelde. In tegenstelling tot de gemeentes Drechterland, Stede Broec en Enkhuizen, die een gemiddelde van 17 procent hebben.

“Ik heb er geen onderzoek naar gedaan, maar het kan komen doordat de West-Friese mentaliteit vroeger was: ‘Als je niet goed bent in school, dan ga je aan het werk.'”

Mariska Woudenberg, coördinator Taalhuis Westfriesland

Inmiddels heeft Taalhuis 300 mensen die moeite hebben met de basisvaardigheden doorverwezen naar taalaanbod in de regio. “Een geweldig resultaat en meer dan we beoogd hadden. We zijn super blij dat we al zoveel mensen hebben kunnen helpen. Bijvoorbeeld door conversatieles of de inzet van een taalmaatje. Daarvoor hebben we maar liefst 220 taalvrijwilligers die de deelnemers begeleiden”, aldus Woudenberg.

Aanmelden voor het Taalhuis kan door te bellen naar Vrijwilligerspunt Westfriesland of te mailen naar taalhuis@vrijwilligerpunt.com.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405