Ted verkoopt zeldzame Italiaanse auto-onderdelen, tot in Italië aan toe

1 december 2021 16:33

Zijn eerste auto was van Italiaanse makelij: de Autobianchi A112 Abarth. Nu bijna 40 jaar later heeft Ted Compas uit Hem zijn hobby van weleer omgezet in een autobedrijf, gespecialiseerd in Italiaanse auto’s en onderdelen. Het bedrijf dat hij samen met zijn vrouw Marianne Compas begon, bestaat deze week precies 25 jaar. Tussen nieuwe en gebruikte onderdelen van decennia aan Italiaanse auto’s, spreekt Ted met verslaggever Sander Huisman over zijn zoektocht naar onderdelen.

“Italianen hebben één minpuntje: als de auto tien jaar oud is dan stoppen ze met produceren van onderdelen”, verklaart Ted Compas zijn verzameldrift. Hij heeft magazijnen vol met onderdelen van Italiaanse auto’s. Die zijn nationaal en internationaal zo gewild; soms stuurt hij zelfs onderdelen ‘terug’ naar Italië. “Ik krijg regelmatig pakketjes die weer terug naar hun thuisland gaan”, zegt Ted met een glimlach op zijn gezicht.

Toen Ted en Marianne elkaar leerden kennen, zei Marianne: “Als je meer dan tien auto’s hebt, dat weet ik niet of ik bij je blijf.” Ted herinnert zich nog goed dat er dan maar één ding op zat: “Voor jezelf een autobedrijf beginnen.” Naast de tien auto’s die hij toen had, was hij ook al veel met onderdelen bezig.

Als hij zelf een bedrijf begint om auto-onderdelen te verkopen, loopt niet alles meteen gesmeerd. Alleen de onderdelen van de oudere auto’s lopen goed. Daarom specialiseert Ted zich in die specifieke onderdelen.

Artikel gaat verder onder de foto:

Ted compas auto op pad

Een paar jaar na de oprichting van hun bedrijf loopt de verkoop van onderdelen gesmeerd, maar mensen vragen Ted ook of hij de onderdelen in de auto’s kan plaatsen. Daarvoor schakelt hij zijn broer in die wel handig genoeg is in de garage. En zo begint er naast het onderdelenbedrijf een heus garagebedrijf, waar de broer van Ted ruim twintig jaar later nog steeds sleutelt.

De showroom staat vol met auto’s maar een deel is niet te koop; het is de privécollectie van Ted. Van de Lancia die hij heeft staan zijn er maar 3300 gemaakt. Toch heeft hij onlangs vier voorramen van dat model op de kop weten te tikken. De twinkeling in de ogen van Ted komt op, als hij vertelt dat hij een klant blij kan maken met een nieuw voorraam.

Bekijk alle afleveringen van Sander Op Pad in West-Friesland

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405