“Wat een skoftige eivend!”. Zo rond zessen vertrokken er afgelopen zaterdag ongeveer negentig trekkers en andere landbouwvoertuigen uit Midwoud om de ‘Toer de Sjans’ te rijden door West-Friesland. Elk jaar kijken veel West-Friezen er weer naar uit: Trekkerslichtjesavond. Verslaggever Liza Trap was aanwezig en doet verslag van de avond.
In vergelijking met vorig jaar was de temperatuur een stuk verdraaglijker. Vorig jaar stond iedereen in een dikke winterjas, dit jaar stonden er mensen in hun t-shirt op de wagen. Er hing een gezellige sfeer en er werd uiteraard veel bier gedronken. Ook op de trekkers, terwijl dat eigenlijk niet de bedoeling was volgens de organisatie, maar West-Friezen zijn niet zomaar te stoppen. De gemeente had gevraagd om geen bier te drinken op de wagens, zeker de bestuurders niet. Als het opgemerkt zou worden, was er een kans dat de wagen en kar uit de optocht werden gehaald.
Er stonden veel mensen langs de kant om de wagens te bewonderen. De een groot en uitgebreid versierd, de ander hield het bij een kleine shovel met lichtjes. Het was een mooi gezicht om alle lichtjes te zien, zowel van dichtbij als van een afstand. Er werd veel feestmuziek gedraaid en dat versterkte de sfeer nog meer.
Toen de Toer de Sjans over was en alle trekkers weer thuis werden gezet, bereidden Oôs Joôs en Skotwal zich voor op hun hoogtepunt van de avond: het optreden. Ze doen altijd een paar biertjes voor, tijdens en na het concert. In de kleedkamer wordt gesproken over verhalen van vroeger, samenwerkingen en gesprekken met bekende Nederlanders, radiobezoeken, maar vooral over vrouwen, bier en gezelligheid. Er werd uiteraard veel gelachen in de kleedkamer.
Nummers als ‘Bloemkôle’, ‘Prut an me leerze’ en ‘AC de Graaf’ werden luidkeels meegezongen. Bij de concerten van Oôs Joôs komt zowel oud als jong publiek, maar de jongeren nemen inmiddels de overhand. De ‘Joôs’ houden met hun muziek de West-Friese taal populair, ook onder jongeren.
De nieuwe versie van het nummer ‘Nei de Klôte’, eind september uitgebracht, slaat ook goed aan bij het publiek. “Het is geen protestnummer tegen de overheid, maar gewoon een nummer over de ellende met de corona en de stikstofcrisis allegaar afgelopen tijd”, aldus Kees Klaver, de bassist van de band. Het nummer, vooral het laatste couplet en refrein, is bedoeld om weer een beetje positief te worden, en te denken ‘het is wat het is, het komt allemaal wel weer goed’.
“Gien rare sprongen, gekke ongefundeerde ideeën en regels, denk gezond na voordat we wat doene en denk vooral om onze toekomst, maar ok om die van de kloine knointjes allegaar”, schrijft Oôs Joôs over het nummer.
Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405