“Zwem alsof een haai je op de hielen zit”, 64-jarige Bruno Achard op het podium bij Ironman Westfriesland

25 juni 2024 13:07
Door Wally Ooms
Bron: Wally Ooms

Sportevenement Ironman Westfriesland is weer achter de rug. De triatlon waarbij duizenden deelnemers aan de start stonden kende ditmaal het Hoornse Stadsstrand als centrale omgeving en aldaar was ook de finishlocatie. Op het complex van Hollandia waren de zogeheten wisselzones en de start was ditmaal bij het Baatland.

Triatleten uit de hele wereld verschenen aan de start om uiteindelijk te finishen op de rode loper bij het Stadsstrand. Onder hen ook de 64-jarige Bruno Achard uit Lyon. Middels een chip aan de enkel worden de tijden op de verschillende onderdelen bijgehouden. Er werd gestart met 1,9 kilometer zwemmen, aansluitend 90 kilometer fietsen door het West-Friese landschap om daarna nog eens 21,1 kilometer hard te lopen om te finishen op het Stadsstrand.

Bij de huldiging aan het eind van de middag stonden de verschillende leeftijdscategorieën op het podium. Oplopend van heel jong tot zelfs een categorie senioren boven 70 jaar. Bij de categorie 60-64 jaar mocht Achard vanwege zijn uitstekende prestatie (4 uur en 55 minuten over alle onderdelen) het podium betreden.

Startbewijs voor een volgende editie

De aimabele man uit Frankrijk had er in eigen land een langdurige voorbereiding op zitten en ook rustperiodes ingelast om overbelasting te voorkomen. De uiterst sportief ogende Fransman bleek deelnemer te zijn aan verschillende runs van Ironman, waar ook ter wereld. Nadat bij de prijsuitreiking alle categorieën aan bod waren gekomen werden de zogeheten ’slots’ uitgedeeld. Een slot is een verzekerd startbewijs voor een volgende editie van Ironman elders in de wereld.

Bruno Achard behoorde tot de gelukkigen die er een in ontvangst mocht nemen. Hij had voor de editie in Nederland zijn intrek genomen in een Hoorns hotel. De ochtend na de zware triatlon vertrok hij direct weer naar Schiphol om terug te keren naar zijn woonplaats Lyon.

Volgend jaar wederom een Ironman in West-Friesland

Over het parkeren en de vele afsluitingen zal ongetwijfeld nog heel lang nagepraat worden. De organisatie kan verder terugzien op een geslaagd evenement. Met uitstekend weer, vele duizenden toeschouwers bij de verschillende onderdelen en weinig uitvallers. Ironman zal dan ook volgend jaar weer plaatsvinden in West-Friesland en daarvoor zijn nu al voorbereidingen getroffen. Het Hoornse Stadsstrand zal dan mogelijk weer de centrale locatie worden. De datum staat in ieder geval al vast: 22 juni 2025.

Foto: Bruno Achard na ontvangst van het ’slot’ (startbewijs voor een volgende editie).

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844