Tessa uit Zwaag winnares van Young Impact Award: “Kan het nog steeds niet geloven!”

3 november 2023 19:21
Bron: Vrijwilligerspunt Westfriesland

Tessa Sijm uit Zwaag is gisteren in de prijzen gevallen bij de Young Impact Awards. De 19-jarige vrouw met autisme heeft gewonnen in de categorie ‘Maatschappij’. “Ik heb mijn doel eigenlijk al driedubbel bereikt”, laat ze weten. Ook Fleur Neefjes van het Vrijwilligerspunt Westfriesland is trots op Tessa’s winst. “We kunnen alleen maar supertrots zijn op haar.” 

Tessa Sijm (19) uit Zwaag wint Young Impact Award

Voor de zevende keer werden de Young Impact Awards gehouden. Deze prijzen worden ieder jaar uitgereikt aan jongeren die, volgens de organisatie, tot het uiterste gaan om een positieve impact te maken. Tessa Sijm was genomineerd in de categorie ‘Maatschappij’, en met digitale stemmen kon zij kans maken op de winst.

“Toen ik hoorde van de nominatie appte ik gelijk naar Fleur”, vertelt de winnares. “Ik vond het allemaal hartstikke spannend. Natuurlijk ben ik een stuk zelfverzekerder geworden, maar deze nominatie is toch heel wat! Gelukkig bood Fleur aan om te helpen. Mede dankzij haar hulp en die van het Vrijwilligerspunt, maar ook door de enorme support van het Risdamhuis in Hoorn, natuurlijk mijn ouders en iedereen die vertrouwen in mij heeft, heb ik gewoon gewonnen! Ik kan het nog steeds niet geloven.”

Nadenken over besteding prijzengeld

De 19-jarige vrouw met autisme laat weten de komende tijd eerst te genieten van haar winst. Daarna gaat ze goed nadenken over de toekomst. Tessa: “Ik realiseer me dat ik een voorbeeld ben voor andere jongeren met autisme. Als het mij lukt om te bereiken wat ik wil, waarom zou het anderen met autisme dan ook niet lukken?”

Tessa laat weten dat ze door het nominatietraject haar doel al driedubbel bereikt heeft. “Maar natuurlijk ga ik door, want er zijn veel jongeren die ik wil inspireren. De komende tijd denk ik na over hoe ik het prijzengeld van 2.500 euro ga inzetten om nog meer jongeren te overtuigen van hun kracht.”

“Ik realiseer me dat ik een voorbeeld ben voor andere jongeren met autisme”

Tessa Sijm, winnares Young Impact Award

De 19-jarige Tessa ontdekte mede dankzij het Vrijwilligerspunt Westfriesland dat zij veel te bieden heeft aan een ander. Tijdens haar examenjaar volgde Tessa een MDT-traject. Hierbij wordt minimaal 80 uur vrijwilligerswerk gedaan bij een maatschappelijke organisatie, en geeft het Vrijwilligerspunt begeleiding en trainingen die kunnen helpen bij je ontwikkeling.

“En ontwikkeld heeft Tessa zich!”, stelt Fleur Neefjes van het Vrijwilligerspunt Westfriesland. “Toen ze bij ons kwam wist Tessa niet goed wat ze wel en niet aankon. Ik heb haar tijdens het traject alleen maar zien groeien. Ze werd opener en durfde contacten aan te gaan. We kunnen alleen maar supertrots op haar zijn!”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844