Theater Het Pakhuis hoopt nog dit jaar op verbetering luchtkwaliteit in monumentaal pand

20 februari 2023 17:10
Theater Het Pakhuis

Theater Het Pakhuis wacht al sinds 2017 op een luchtbehandelingsinstallatie voor het gebouw, Onder de Boompjes 21, dat zij van de gemeente Hoorn huren. “Er is toen toegezegd dat er wat aan zou worden gedaan. Het blijkt echter steeds duurder te worden. Maar in maart gaat het eindelijk definitief naar de raad”, vertelt directeur Janine Slijkhuis.

Een eerste begroting van €40.000 bleek niet realistisch. “Er was geen rekening mee gehouden dat het een monumentaal pand is”, aldus Slijkhuis. “Er bleken veel aanpassingen nodig. In 2021 zijn deze extra kosten goedgekeurd door de raad. In het najaar zijn er vervolgens installateurs en aannemers geweest om de situatie te bekijken en op te meten en toen bleek het weer duurder te worden. Er wordt heel veel duurder momenteel in de bouw. Dat zal hier ook het probleem zijn.”

Uit beantwoording van vragen van ChristenUnie blijkt dat de luchtbehandelingsinstallatie ook nodig is als er geen theater gevestigd zou zijn. “Of het nu wel of geen theater is, mensen ademen. Doordat er geen frisse lucht binnenkomt wordt het op een gegeven moment benauwd.” Volgens Slijkhuis is de luchtkwaliteit slecht als je met meer dan twintig personen in de ruimte bent. “Als je er maximaal twee uur bent kun je er nog met veertig personen zitten.”

Noodoplossingen

Het theater hanteert diverse noodoplossingen, zoals het openzetten van deuren en ramen. Maar ook dan kunnen niet alle plaatsen in de zaal verkocht worden. Om geen financiële problemen te krijgen is er een vriendenprogramma in het leven geroepen.

“We kunnen de zaal nu namelijk niet voor de reguliere prijs verhuren. Ook voor de makers is het lastig. Ze draaien verlies of net aan quitte.” De Dansonderneming moet door de situatie vier voorstellingen spelen om nog uit de kosten te kunnen komen. “Dat is voor de dansers enorm zwaar.”

Dinsdag tijdens de commissievergadering leek er sprake van een gedeeltelijke herhaling van argumenten, zoals een eventuele verhuizing. Janine Slijkhuis heeft daar met de ambtenaar Cultuur in 2021 al uitgebreid naar gekeken. Bijvoorbeeld naar Schouwburg Het Park. Maar deze zalen zijn veel groter en bovendien bezet.

“De middelbare school Werenfridus heeft een mooie theaterzaal. Bij een school moet echter altijd een conciërge aanwezig zijn en hebben ze hun eigen activiteiten. Het Talenten Theater is een school met studio’s. Dat is heel wat anders. Bovendien zijn die ruimtes ook bezet”, vertelt ze. Het CDA opperde nog een nieuwbouwpand. “Maar dat gaat nog langer duren.”

Ontwikkeling van talent

Het Pakhuis is een talentontwikkelingstheater. “Zowel op als achter het toneel. We zijn er voor jonge makers die nog lang niet toe zijn aan schouwburg Het Park. Ook worden technici opgeleid. Een van hen is nu technicus bij Carre. Ook werken er mensen achter de schermen vanuit Werksaam en vrijwilligers vinden er hun plek.”

Als de raad volgende maand akkoord gaat met de extra kosten voor de luchtbehandelingsinstallatie dient er naar verwachting nog rekening worden gehouden met een levertijd van vier tot acht maanden. De werkzaamheden zullen naar verwachting circa twee maanden in beslag nemen. “Als ik daarnaar vraag krijg ik het antwoord dat het zo snel mogelijk zal worden uitgevoerd. Veel is al voorbereid. Dus ik heb stille hoop dat het sneller gaat.”

Uitzending – 18 februari 2023

Theater Het Pakhuis hoopt nog dit jaar op verbetering van de luchtkwaliteit in het monumentale pand. Hiervoor is de aanschaf van een luchtbehandelingsinstallatie nodig. Iets wat al in 2017 is toegezegd door gemeente Hoorn. Beluister het gesprek met directeur Janine Slijkhuis.

Theater Het Pakhuis hoopt nog dit jaar op verbetering luchtkwaliteit in monumentaal pand

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405