Theatervoorstelling “Molo Uku” vertelt het onderbelichte verhaal van de Molukken

23 juni 2024 06:35
Bron: Remy Sapulete, aangeleverd door Theater Het Pakhuis

De vertelvoorstelling ‘Molo Uku’ brengt de geschiedenis van de VOC en de Molukken tot leven. Op 29 en 30 juni is de voorstelling te zien in Theater het Pakhuis. Op 1 juli is er speciaal voor Keti Koti een extra voorstelling geprogrammeerd. De voorstelling is gebaseerd op de graphic novel ‘Molo Uku’ van Erno Pickee en hoe hij als zowel Molukker als Nederlander tot deze beeldroman kwam.

“De voorstelling is ontstaan toen ik nog maar kort directeur van Theater Het Pakhuis was. Ons theater huist in een prachtig VOC pand. Daar ben ik aan de ene kant ontzettend trots op maar ook ben ik mij bewust van de donkere geschiedenis van het pand”, vertelt Janine Slijkhuis. “Ik wist dat we wat met dat verleden moesten doen. Het theater afbreken helpt niemand, maar het verleden negeren leek mij ook geen goed idee. Toen kwam Erno voorbij met zijn graphic novel en vertelde hij mij dat hij dit verhaal zo breed mogelijk wilde verspreiden.”

Elk verhaal heeft twee kanten, aldus Erno Pickee. “In Nederland zijn we ons heel erg bewust van de Nederlandse kant van de VOC. Maar de kant van de Molukken is minder bekend. De eilanden waar de VOC zich hebben misdragen en de bevolking tot slavernij gedwongen. Als ik het verhaal vertel uit het Molukse perspectief wordt dat meegenomen in het grote verhaal.” 

Hoe ik Molukker werd

De vertelvoorstelling is opgedeeld in drie delen. Het eerste deel: ‘Hoe ik Molukker werd’ is een persoonlijke monoloog van Erno Pickee over zijn ontdekkingsreis naar zijn Molukse roots.

Het tweede deel: ‘Molo Uku’ bestaat uit een show waar een deel van Pickee’s beeldroman in een theatervoorstelling omgezet wordt. Hier wordt de aankomst van de VOC op de Molukken beschreven. Tijdens deze scene wordt het publiek getrakteerd op een Molukse versnapering. 

Het derde en laatste deel van de voorstelling: ‘Hoe wij Nederlander werden’ Bestaat uit een gesprek tussen Erno Pickee, rapper Gibrael Mustamu en zangeres Esther Nijehoven over de invloed van de Molukken op de Nederlandse geschiedenis en de wortels van het VOC- tijdperk in de huidige maatschappij. Tussen de drie delen door zal er gerapt worden over het onderwerp en worden er traditionele Molukse liederen gezongen. 

De tekst gaat verder na de video

Bron: aangeleverd door Theater Het Pakhuis

De voorstelling wordt 3 keer gespeeld, op zondag 30 juni om 12:00 en 20:00 uur. De laatste voorstelling is op maandag 1 juli, de dag van Keti Koti om 20:00 uur. Voor meer informatie kijk je op www.pakhuishoorn.nl.

Uitzending – 20 juni 2024

De vertelvoorstelling 'Molo Uku' brengt de geschiedenis van de VOC en de Molukken tot leven. Op 29 en 30 juni is de voorstelling te zien in Theater het Pakhuis. Op 1 juli is er speciaal voor Keti Koti een extra voorstelling geprogrammeerd. De voorstelling is gebaseerd op de graphic novel 'Molo Uku' van Erno Pickee en hoe hij als zowel Molukker als Nederlander tot deze beeldroman kwam. Beluister het interview met hem en Janine Slijkhuis, directeur van Theater Het Pakhuis.

Theatervoorstelling "Molo Uku" vertelt het onderbelichte verhaal van de Molukken

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844