Theatervoorstelling over klimaatverandering moet West-Friezen bewuster maken

25 februari 2022 11:33

Afgelopen week ging hij in première: de voorstelling ‘Klimaatcircus’. De voorstelling is in opdracht van zes West-Friese gemeenten gemaakt. Dit om op een luchtige manier mensen na te laten denken over aanpassingen die nodig zijn om de klimaatverandering af te remmen. Verslaggever Sander Huisman was aanwezig bij de première en sprak met de acteurs en met Koos Brouwer, beleidsmedewerker van de gemeente Medemblik.

Al bij binnenkomst staan de spreekstalmeesters swingend op het publiek te wachten. Hoewel je niet meteen aan een circus denkt bij het thema klimaat, zetten de spelers Sterre Mentink en Gerard Venverloo het publiek op een luchtige manier aan het denken.

De video in het midden van de voorstelling waarin verschillende West-Friezen vertellen wat ze voor kleine dingen ze doen om aan het klimaat te denken, lijkt inspirerend te werken. 

Het idee voor deze voorstelling komt bij Michel Smiers vandaan, die samen met Titus Venverloo en Ingrid Docter contact zoekt met de West-Friese gemeenten. Koggenland besluit niet bij te dragen, maar de opdracht voor de voorstelling komt uiteindelijk bij zes West-Friese gemeenten vandaan.

Artikel gaat verder onder de foto:

klimaatcircus op pad

De voorstelling ging in première in een theater, maar het is niet het doel om daar nog vaak op te treden. De voorstelling is gemaakt voor buurthuizen, wijkcentra, scholen en bibliotheken. De voorstelling zal overal gratis te zien zijn en  ze hopen daarmee een breed publiek aan te spreken.

De theatrale scènes hebben maar een gering aandeel in de voorstellingen, en hoewel het ook niet echt een circus is, is het een enorm gevarieerde show. Vooral de quiz die als onderdeel meerdere malen terugkomt in de voorstelling, brengt de feiten op een interactieve en ongedwongen bij het publiek.

Bekijk hier alle afleveringen van de serie ‘Sander Op Pad in West-Friesland’.

Eerder vertelde artistiek leider Ingrid Docter op de radio over de voorstellingen. Dit interview is onderstaand terug te luisteren.

Uitzending – 19 februari 2022

Beluister het interview met artistiek leider Ingrid Docter over de theatervoorstelling Het Klimaatcircus.

Het Klimaatcircus: theatervoorstelling over klimaatverandering

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405