Tips om in de hitte (nog) beter voor je huisdier te zorgen

18 juli 2022 17:00

Net als heel Noord-Holland maakt West-Friesland zich op voor een tropische dinsdag. Met temperaturen ver boven de dertig graden wordt het snikheet. Men wordt geadviseerd veel te drinken en niet al te veel te bewegen. Maar hoe zorg je bij deze omstandigheden het beste voor je (huis)dier? Dierenarts Maurice Kuyten uit Zwaag geeft tips. 

Hond in auto

‘Hond bevrijd uit snikhete auto’. Het zijn van die berichten die ieder jaar terugkomen. Onnodig, vindt ook Maurice Kuyten. Hij is dierenarts in Zwaag en ziet het nog altijd geregeld fout gaan in de zomermaanden.

“Wat je zelf niet prettig vindt op deze dagen, is voor het dier ook niet prettig. Dus zorg ervoor dat het dier niet te lang in de zon komt. Zorg voor schaduw. Zeker op de warmste uren van de dag. En laat honden en katten niet op asfalt lopen. Dat wordt erg warm. Het kan ontstekingen aan de kussentjes veroorzaken, of zelfs brandwonden. Dat kun je vergelijken met het lopen over hete kolen.”

Kans op uitdroging

Afkoeling is belangrijk. Voor mensen, maar zeker ook bij dieren. “Zorg er daarom voor dat er water is, zodat ze voldoende kunnen drinken. Anders bestaat er kans op uitdroging. En mocht je toch samen met de auto op pad gaan, zet dan de airco aan. En laat de hond niet achter, want het kan in een auto op deze dagen gemakkelijk 50 graden worden. Dat wil je echt niet. Het gebeurt ieder jaar wel weer een keer. Je zou zeggen dat mensen het inmiddels weten weten…”  

Oververhitting ligt op de loer deze dagen. “Mocht je huisdier oververhit raken, begin dan te koelen met natte handdoeken en meet de temperatuur. Als die boven de 39 graden is, dan ontwikkelen ze koorts. Net als mensen. In het ergste geval raken ze in een hitteshock en kunnen ze er zelfs aan overlijden. Let dus goed op je huisdier en trek bij ziekte op tijd aan de bel bij een dierenarts.”

Voor de komende dagen geldt een hitte-alarm. Denk met deze hitte ook aan de dieren, zij hebben het extra zwaar, zorg voor schaduw en biedt voldoende drinken aan, ververs deze ook minimaal 2 keer per dag.

Posted by Dierenambulance Hoorn e.o. on Sunday, July 17, 2022

Een bakje water voor de vogels: “Ze vallen letterlijk uit de lucht”

Fred Perrier is betrokken bij de Dierenambulance Hoorn. De kans bestaat dat hij tijdens de hitte vaker moet uitrukken dan gebruikelijk. “Ik hoop het niet voor de dieren en onze vrijwilligers. Gelukkig zijn onze ambulances goed uitgerust met aircoconditioning.”

Het broedseizoen in West-Friesland loopt bijna ten einde. Vooral vogels, die zich bijvoorbeeld op het dak nestelen, hebben het morgen zwaar. “Zoals de kleine mantelmeeuw en scholekster. Die vallen letterlijk uit de lucht, zijn uitgedroogd”, weet Perrier. “Ook jonkies zullen moeite hebben met het warme weer. Die worden door de warmte uit hun nest ‘getrokken’ en vallen op de grond.”

Kunnen vogels worden geholpen? “Het kan geen kwaad om een bakje water neer te zetten of wat zaadjes te strooien. Lukt dat niet en zijn er vogels die hulp nodig hebben, dan komen we ze gewoon ophalen en brengen we ze naar wildopvang De Bonte Piet in Midwoud.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405