Tjeerd en Stefan, van vrijwilliger tot boezemvrienden: “Het voelt niet als vrijwilligerswerk”

7 december 2021 13:55

Toen Tjeerd Zijlma uit Grootebroek zich vier jaar geleden als vrijwilliger aanmeldde bij VrijwilligersNH, had hij nooit gedacht dat het zou uitgroeien tot een vriendschap. Tjeerd werd als bezoekvriend gekoppeld aan Stefan Stins, die bij zorggroep WilgaerdenLeekerweideGroep woont in Hoorn. Ze zijn inmiddels, naast goede vrienden, ook collega’s, omdat Tjeerd Stefan binnenhaalde bij een distributiecentrum in Zwaagdijk-Oost. In het kader van ‘Nationale Vrijwilligersdag’ sprak verslaggever Sander Huisman met de twee boezemvrienden.

Via een visvriend kwam Tjeerd Zijlma in aanraking met het begrip ‘bezoekvriend’. De visvriend werkte bij zorggroep WilgaerdenLeekerweideGroep en zorgde ervoor dat Tjeerd zich inschreef als vrijwilliger. Niet veel later werd Tjeerd gekoppeld aan Stefan Stins, waaruit een vriendschap ontstaat. Ze rijden in snelle auto’s, gamen bij Stefan thuis of spelen samen met de kinderen van Tjeerd in een speeltuin.

Hoewel ze elkaar het afgelopen anderhalf jaar minder hebben gezien, spreken ze elkaar soms wel urenlang tijdens het videobellen. En dat is nog niet alles: ze zijn ook collega’s geworden bij de Action in Zwaagdijk-Oost. Als Stefan bij zijn vorige baan een beetje aanhikt tegen het vroege opstaan, vraagt Tjeerd zijn werkgever of ze een plekje hebben voor Stefan. Sindsdien komen ze elkaar geregeld tegen op de werkvloer.

Artikel gaat verder onder de foto.

vrijwilliger boezemvriend op pad

Nationale Vrijwilligersdag

Vandaag is het namelijk Nationale Vrijwilligersdag. “En vrijwilligers zijn enorm waardevol, zowel voor onze cliënten met een beperking als voor onze ouderen cliënten”, vervolgt Mila Hoonhout, medewerker van VrijwilligersNH. Zij zijn de organisatie die de vrijwilligers koppelen. “Het mooie vind ik dat je al met iets kleins iets groots kunt bereiken”, voegt ze toe. “Een uurtje van jouw tijd geeft kleur aan de rest van de week.”

Hoewel het voor Tjeerd echt als vrijwilligerswerk is begonnen, voelt het nu helemaal niet meer zo: “Daar ben ik helemaal niet mee bezig. Dat maakt het leuk aan onze vriendschap”, zegt Tjeerd.

Bekijk hier alle afleveringen van de serie ‘Sander Op Pad in West-Friesland’.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405