Toegangstunnel naar binnenstad Hoorn stap dichterbij

18 oktober 2023 09:26
Bron: Gemeente Hoorn/Roeloefs

De gemeente Hoorn gaat 1,6 miljoen euro vrijmaken om het plan om een tunnel aan het Keern te bouwen, verder uit te werken. De gemeenteraad stemde gisteravond unaniem in met het miljoenen kostende project.

P-variant tunnel Hoorn

Al meer dan tien jaar wordt er gesproken over een oplossing voor het drukke verkeerspunt van de provinciale weg richting de binnenstad. Rijen fietsers en auto’s wachten daar dagelijks bij de spoorwegovergang bij Het Keern. 

Na een uitgebreid onderzoek en participatietraject bleven er drie oplossingen over. Een tunnel (onderdoorgang) bij d’Ampte, die met een bocht op het Keern uitkomt, heeft nu de voorkeur. De gemeenteraad stemde gisteravond in om 1,6 miljoen euro vrij te maken om het plan verder uit te gaan werken.

Er waren hier en daar complimenten vanuit de raad. “We zijn blij met het voorstel en blij dat de participatie heel uitgebreid gedaan is”, aldus Rob Brandhoff van het CDA. Maar daarnaast was er ook kritiek. D66 en de PvdA stemden weliswaar voor de tunnel, maar hebben zo hun twijfels. “Over de nut, de noodzaak en de uiteindelijke kosten”, aldus Arnold Wegner van de PvdA. 

Tunnel voor fietsers en voetgangers

Meerdere politieke partijen drukten het college ook nog wat op het hart, namelijk de aandacht voor het langzame verkeer en wanneer er gebouwd moet worden. “Langzaam verkeer is ons heel wat waard”, aldus Roy Drommel van GroenLinks. “We willen een veilige voetgangers- en fietsroute onder het spoor door, zoals die nu in de planning staat.”

Daarnaast betoogde Jeroen van de Veer van Sociaal Hoorn: “Je zou eerst een parkeergarage moeten bouwen en vervolgens een tunnel. Dat zou volgens ons de volgorde moeten zijn. En in tussentijd worden de woningen gebouwd.”

Met de komst van een tunnel is een hoop geld gemoeid, namelijk 72 miljoen euro. Met een subsidie van het Rijk, moet de gemeente Hoorn zelf nog 39 miljoen euro vrijmaken. 

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844