Toekomst zwembad De Zeehoek onzeker, ondanks oplossing voor miljoenentekort in Medemblik

30 september 2022 15:01

Het is geen geheim dat de gemeente Medemblik er financieel belabberd voor staat. Zo moesten ze zes miljoen euro bezuinigen om niet onder toezicht van de provincie te komen. Maar deze week bracht de gemeente naar buiten dat ze een oplossing hebben gevonden voor het miljoenentekort op de begroting. Goed nieuws voor de voorzieningen in de kernen, of toch niet? 

Zwembad De Zeehoek in Wervershoof

Want is er een toekomst voor zwembad De Zeehoek uit Wervershoof? Die vraag ligt al sinds 2017 bij de gemeente op tafel. Het plan ging van nieuwbouw naar renovatie, waarna ze toch kozen voor opknappen. Nu gaat alsnog de stekker eruit. Het ‘enige lichtpuntje’ uit de begroting is dat er een ton is vrijgemaakt voor achterstallig onderhoud.

Maar ook dat is volgens Jos Oostenbrink, voorzitter bij De Zeehoek, niet genoeg. “We hebben een subsidie aangevraagd bij de gemeente, zodat we het zwembad in stand kunnen houden. Mocht dat niet lukken, dan is er maar één uitweg: sluiten, maar dat is natuurlijk niet het doel.”

En die beslissing zal flink worden gevoeld in de regio, weet Oostenbrink, aangezien het zwembad jaarlijks zo’n 70.000 bezoekers telt. “Als het doek valt, zou dit een forse aderlating betekenen voor de inwoners van Medemblik. Waar gaan ze dan heen voor hun zwemlessen?”

Oostenbrink hoopt het zwembad nog 1 à 2 jaar open te kunnen houden. “Als we dan nog genoeg vlees op onze botten hebben, kunnen we het misschien rekken naar drie jaar. Maar met de huidige energieprijzen wordt dat een lastig verhaal. Alle ogen zijn gericht op de gemeente.”

Scholen worden opgeknapt

Er is ook goed nieuws: zo is er geld vrijgemaakt om goede huisvesting voor scholen te regelen. In de kern van Medemblik staan drie schoolgebouwen op de nominatie om aangepakt te worden. Denk aan verduurzaming en goed ventilatie. Het gaat om de Jozefschool, De Meridiaan en de Maria-Bernadette. Hier is zo’n 9,5 miljoen euro mee gemoeid.

Eerder liet directeur Bart Rosa Bian, van de Maria-Bernadette, aan NH Nieuws weten dat het schoolgebouw dateert uit 1930. “Het is een prachtig oud gebouw, maar om hier nog 40 jaar les te geven, dat moet je niet willen. We moeten naar de toekomst kijken. Het is één grote klankkast, er moet echt wat gebeuren.”

“Het tocht hier, in de winter is het echt ijskoud en zal zeker gaan leiden tot hoge stookkosten”

Bart Rosa Bian – directeur maria-bernadette

En die toekomst lijkt er nu te komen, zo blijkt uit de begroting van Medemblik. “Dit is zeer welkom”, zegt hij nu. “Buitenspelen door kinderen geeft zodanig veel geluidsoverlast dat het storend is voor leerlingen en leerkrachten.” Rosa Bian kijkt met een schuin oog naar de winter. “Het tocht hier, in de winter is het echt ijskoud en zal zeker gaan leiden tot hoge stookkosten.”

Toch reageert Rosa Bian ook terughoudend. Dit omdat in 2019 al een nieuwe schoolgebouw zou worden neergezet. “Volgende week komt de gemeente langs om de Integraal Huisvestingsplan (IHP) te bespreken. Dan wordt het nog besproken in de gemeenteraad. Als alles doorlopen is, dan mogen de slingers natuurlijk niet ontbreken. Even afwachten nog.”

Op 20 oktober wordt de begroting besproken in een commissievergadering van de gemeenteraad. 

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405