Toekomstbestendig West-Friesland: ‘Investeer in huisvesting en bereikbaarheid’

11 maart 2023 08:57
Bron: WEEFF

Tijdens de dag van West-Friesland presenteerde Otto Raspe, van Rabo Research Regions Innovation, de resultaten van het onderzoek om de regio Noord-Holland Noord toekomstbestendig te maken. Met als doel een brede welvaart. Dus niet alleen voor economische groei, maar ook op andere gebieden die van belang zijn.

“Wij hebben de regio vooral geanalyseerd, maar zijn ook de dialoog aangegaan met belangrijke stakeholders vanuit het onderwijs, de overheid en het bedrijfsleven uit de regio”, vertelt Otto Raspe.

Bekijk hieronder het interview met Otto Raspe. De tekst gaat onder de video verder.

De regio Noord-Holland-Noord, waar West-Friesland onder valt, staat voor grote transities op het gebied van klimaat, duurzaamheid en inclusie. Maar wat moet er gebeuren om dat te bereiken? Uit onderzoek van RaboResearch rollen vijf opgaven om de regio te versterken en toekomstbestendig te maken. De rode draad: scherper kiezen voor nieuwe economische activiteiten en actiever samenwerken.

“Er zijn een aantal activiteiten, klusters en technologieën hier in de regio die uitnodigen om groter te maken.” Als een van de voorbeelden noemt Raspe de zaadveredeling. “Alles wat er gebeurt met klimaatverandering heeft impact op hoe gewassen groeien. Met de kennis en technologieën die ze hier ontwikkelen kun je eigenlijk de hele wereld bedienen.”

Talent ontwikkelen

Uit het onderzoek blijkt dat veel jongeren graag in de regio willen blijven wonen, maar te weinig perspectief zien. “Een van onze aanbevelingen is om te proberen het talent echt aan de regio te binden”, stelt Raspe. In tijden van krapte op de arbeidsmarkt is het daarom volgens hem extra belangrijk om jongeren te verbinden aan de regio via stage- en afstudeerplekken. “Het is nu wel tijd om in randvoorwaarden zoals huisvesting en bereikbaarheid te investeren.”

Lees alle uitkomsten van het onderzoek hier.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405