Toeristische trekpleisters bijna weer op niveau van voor corona, toch zijn er ook zorgen

5 januari 2023 19:07

De grootste West-Friese trekpleisters zaten in 2022 bijna weer op de bezoekersaantallen van voor corona. Dat blijkt uit een rondgang van NH Nieuws/WEEFF. Hoewel er tevredenheid is, zijn er ook nog wel wel zorgen voor dit jaar. Want de grote vraag is of de stijgende kosten voor mensen invloed hebben op het bezoeken van bijvoorbeeld musea en attractieparken. 

Zuiderzeemuseum

De grootste zes trekpleisters in West-Friesland trokken in 2022 zo’n 649.000 bezoekers. Dat is nog wel 13 procent minder dan in 2019 (747.000), maar wel veel meer dan de afgelopen twee coronajaren.

“Het gaat eindelijk weer de goede kant op qua bezoekcijfers en dus inkomsten. Ons museum is voor een groot deel afhankelijk van de entree-inkomsten, we zijn dus blij met deze ontwikkeling”, aldus Hans Stuijfbergen, directeur van het Museum van de 20e Eeuw in Hoorn. Het museum trok 43.000 bezoekers, waar het voor corona nog 50.000 waren.

Ook bij Zuiderzeemuseum-directeur Stephan Warnik horen we hetzelfde geluid. “We hebben beter gedraaid dan verwacht. Het bezoekersaantal kwam uit op circa 86 procent van 2019 en daar ben ik heel blij mee.”

 Tekst gaat verder onder de foto.

Entreegebouw Sprookjeswonderland

Sprookjeswonderland meer bezoekers

Attractiepark Sprookjeswonderland in Enkhuizen scoorde zelfs beter dan in 2019. Toen kwamen er 217.000 mensen, in 2022 waren het er 227.000. “Daar zijn we heel blij mee. We hebben een heel goed zomerseizoen gedraaid. Alleen de winteropenstelling in de kerstvakantie viel tegen door het slechte weer”, vertelt eigenaar Mathijs de Vries.

Als voordeel had het park mogelijk dat het altijd pas in april open gaat. Op dat moment hadden veel mensen corona ook achter zich gelaten. Iets wat in het begin van het jaar zeker nog niet zo was en waar veel musea last van hadden.

Begin van het jaar moeizaam

“Wij merkten dat in het begin mensen echt hun weg naar het museum weer moesten vinden”, vertelt Marian Vleerlaag, woordvoerder van het Westfries Museum in Hoorn. “In januari hadden we bijvoorbeeld maar 248 bezoekers.” 

Ook de warme zomer hield mensen weg. “Toen kakte het bezoek wel in”, vertelt Theo Spil van het Bakkerijmuseum in Medemblik. “De lang aanhoudende hittegolf had zijn weerslag op wat normaal een drukbezochte periode van het museum is”, aldus Stephan Wanrik van het Zuiderzeemuseum.

Lego expositie in het Museum van de Twintigste Eeuw

Bezoekersrecords 

Maar de schade werd in het najaar ruimschoots ingehaald. Veel trekpleisters kenden hele goede maanden. “In november hadden we juist hogere bezoekersaantallen in het Bakkerijmuseum”, vertelt Spil. Hans Stuijfbergen van het Museum van de 20e Eeuw spreekt van een eindsprint. “Met zo’n 5.000 bezoekers die afkwamen op onze nieuwe expositie over 90 jaar LEGO. Dus was het aanpoten op dagen met soms meer dan 1.000 bezoekers.”

Bij het Zuiderzeemuseum kunnen ze er ook over meepraten. Evenementen als het Pietendorp en Zuiderzeelicht kenden bezoekersrecords. Dat laatste event tikte gisteren nog de 10.000 aan. Ook de Kerst Express van de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik was een doorslaand succes. “Met bijna 4.4000 reizigers eindelijk weer een bezoekersrecord”, aldus directeur René van den Broeke. 

Ook het Westfries Museum heeft een historische laatste twee weken achter de rug. Het museum was gratis te bezoeken, omdat het vanaf dit jaar tot halverwege 2025 gesloten blijft in verband met een grootse verbouwing. “Er zijn zeker 5.000 mensen geweest, met op de een na laatste dag zelfs 750. Dat is echt heel veel voor ons”, aldus Vleerlaag. 

Of de eindsprint van 2022 ook doortrekt naar 2023 is nog onzeker. “Het is afwachten”, zegt Mathijs de Vries van Sprookjeswonderland. “We hebben afgelopen jaar al de prijzen van onze horeca moeten verhogen en dit jaar ontkomt ook de toegangsprijs niet aan verhoging. Het leven is voor mensen duurder geworden, dus ik ben benieuwd wat dat voor invloed heeft.

‘Op deze wijze houden we het niet vol’

Hans Stuijfbergen van het Museum van de 20e Eeuw doet alvast een oproep richting de gemeente Hoorn. “We gaan in gesprek, want nu dekt de subsidie niet eens de huisvestingslasten die dezelfde gemeente in rekening brengt. Er moet een eerlijkere verdeling van gelden komen. Op deze manier houden we het niet vol.”

Toch zijn er ook positieve geluiden. Zoals bij het Bakkerijmuseum van Jacco Spil. “We hebben flink verbouwd. Daardoor zijn we beter toegankelijk voor alle doelgroepen, maar ook verduurzaamd, waardoor we geen last hebben van de stijgende energiekosten. Ook hebben we meer ruimte gekregen, dus we verwachten meer bezoekers. We hebben defensief ingezet, maar denken aan zo’n 35.000 tot 40.000.” Dat is ruim meer dan de 30.000 van 2022 dus.

Jubileum vieren

Het Zuiderzeemuseum verwacht veel van 2023 zegt directeur Stephan Warnik. “In 2023 viert het Zuiderzeemuseum het 75-jarige jubileum en dus is het elke dag feest. De straten en bruggen in het buitenmuseum zijn versierd en er zijn tal van feestelijke activiteiten.”

Bij de Museumstoomtram kijken ze uit naar de opening van hun nieuwe museumterrein, legt René van den Broeke uit. “Hier kunnen bezoekers op een interactieve manier de geschiedenis van de stoomtram in Nederland ontdekken. Dat gaat een grote verandering worden.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405