Ton vanuit inwoners nodig om ‘skyline van Wervershoof’ te behouden

23 augustus 2021 11:36

De st. Werenfriduskerk in het centrum van Wervershoof gaat op de schop. Voor de verbouwing is 360.000 euro aan subsidie ontvangen, maar dat is niet genoeg. Er is nog 100.000 euro extra nodig en daarvoor wordt aan Wervershovers gevraagd om de portemonnee te trekken. En dat lijkt langzaamaan te lukken: met een ludieke actie kwam achtduizend euro binnen en de eerste tienduizend euro vanuit bedrijven is ook in het laatje.

Door Wervershovers zelf wordt de kerk – samen met de molen – bekroond als de ‘skyline van het dorp’. De eyecatcher op de Dorpsstraat dateert uit 1875 en moet aan de buitenkant volledig gerestaureerd worden. Tot aan de achttienduizend dakpannen gaat de kerk op de schop.

Aan de verbouwing hangt een prijskaartje van 460.000 euro. “We kregen van de provincie 180.000 euro en van het Rijk ook”, vertelt Kees Botman, die betrokken is bij de restauratiecommissie van de kerk. Daarmee komen ze een ton tekort, dat gebruikt moet worden om het dak te vernieuwen. Dat bedrag probeert het kerkbestuur nu via sponsoracties in het eigen dorp op te halen.

Lange adem

En dat is een klus met een lange adem, weet Botman. “Ik weet uit ervaring – we hebben een aantal jaren geleden een orgel moeten restaureren – dat je daar iets van twee jaar mee bezig bent.” Al heeft Botman goed vertrouwen in zijn dorpsgenoten. “De trots van West-Friesland, noemen we het hier”, zegt hij over de kerk. 

Zo is tijdens de eerste herstelwerkzaamheden ook de eerste sponsoractie opgezet om Wervershovers ervan te overtuigen te doneren voor ‘het behoud van de skyline van Wervershoof’. De leien die van het dak afkwamen tijdens de eerste werkzaamheden, werden bedrukt en verkocht. De actie leverde het kerkbestuur achtduizend euro op.

Als warme broodjes

“We merkten dat er veel betrokkenheid was van mensen uit Wervershoof”, vertelt Botman. “We zijn begonnen met tweehonderd leien en verkochten ze voor 25 euro per stuk. Later hebben we er nog 150 bijgedrukt, want ze gingen als warme broodjes weg.”

Nu hebben ze nog 92.000 euro te gaan. Daarvoor heeft Botman vijftig bedrijven benaderd, die een beetje betrokkenheid hebben met de kerk. Dat gaat naar eigen zeggen ‘best positief’, want de eerste donaties zijn binnen. “Vanuit tuinbouw tot accountantsbureaus, notarissen, sanitair, de autobranche – alle bedrijven die je maar bedenken kunt.”

Meer acties in aantocht

De bedrijven legden tot nu toe gezamenlijk 10.000 euro in. Voor Botman is het slechts een begin van een lange – maar wel hoopvolle – weg. “Bij veel bedrijven laten ze weten dat ze amper in de kerk komen, alleen met trouw en rouw. Maar met het gebouw hebben ze wel wat op, dat vinden ze een pracht. Met die visie, de trots vanuit het dorp, hebben wij veel positiviteit ervaren.”

Botman laat weten dat het kerkbestuur meer acties op touw gaat zetten om geld in te zamelen voor de St. Werenfriduskerk. Zo zullen er vaker concerten plaatsvinden, waarvan de opbrengst in de verbouwingspot gaat.  

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844