Tractordieven slaan twee keer toe in korte tijd in Koggenland: is er een bende actief?

3 november 2022 20:01

Nog onbekende daders hebben in korte tijd op twee verschillende percelen in de gemeente Koggenland twee landbouwvoertuigen gestolen. Pieter-Pepijn Smal uit Grosthuizen, een van de gedupeerde telers, vreest dat hij zijn John Deere nooit meer zal terugzien.

Gestolen trekker in Grosthuizen

Bij Smal Bloembollen B.V. in Grosthuizen werd de diefstal vanochtend ontdekt, terwijl ze gisteren nog druk bezig waren met het planten van de bloembollen. “Met deze kleine tractor maken we de weg schoon. Een soort veegwagen, ik had niet verwacht dat dieven hier heil in zouden zien. Omdat we gisteravond laat klaar waren en een van de lampen kapot was, lieten we de tractor op het perceel staan. Hij stond in een parkeervak, op steenworp afstand van een aantal woningen.”

Toch werd hij de volgende ochtend door zijn oom opgebeld met de vraag of de tractor al was opgehaald. “Nee, nee, zei ik”, blikt Smal terug. “Ik dacht eerst dat hij een grapje maakte of dat een paar kwajongens ‘m hadden verplaatst. Maar toen we een kijkje gingen nemen, was ‘ie weg.”

Op camerabeelden van zijn buurman, een melkveehouder, is te zien dat de tractor rond 3.00 uur voorbijrijdt, maar niet met Smal er in. De schade bedraagt zo’n 17.000 euro. “Hoewel het een kleine trekker is, is het nog steeds heel veel geld. Het blijft vervelend, maar gelukkig lopen we geen vertraging op.”

Tekst gaat verder onder de video.

Over de grens

Ook teeltbedrijf Ursem-Zuurbier uit Heerhugowaard, dat ijsbergsla, rode kool en spitskool kweekt, is zwaar gedupeerd door de diefstal van een goednieuwe tractor. Op woensdag 19 oktober zijn ze nog druk bezig met de oogst van witte kool op een perceel langs de Vredemakersweg bij Avenhorn. “Na werktijd laten we de tractoren staan. Je kunt die niet verplaatsen als je met oogsten bezig bent, dat is niet te doen. Ze staan wel op slot, maar als er iemand verstand heeft van de techniek, dan is het een fluitje van een cent.”

Toch had het erger kunnen aflopen. “Er stonden in totaal negen tractoren. Maar goed, eentje is te veel. Een tractor kost ons zo’n 150.000 euro, daar word je niet vrolijk van. We hadden ‘m net nieuw.”

Zuurbier vermoedt dat zijn tractor op een dieplader is gezet en is meegenomen. “We zagen helemaal geen prutsporen op de weg. Ik vrees dat ‘ie al de grens over is naar Oost-Europa, ofzoiets.” Ook Smal denkt dat er een bende actief is die op bestelling steelt.

De politie Noord-Holland Noord laat aan NH Nieuws/WEEFF weten dat zij zich niet herkennen in het beeld dat er een bende actief is in West-Friesland. Ook de suggestie dat de gewilde landbouwvoertuigen op een dieplader zijn gezet naar Oost-Europa, wil de politie niet bevestigen.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405