Traditionele Drakendans luidt Vietnamees ‘jaar van de draak’ in Zwaag in

23 februari 2024 09:33
Bron: ShootingLine

De jaarwisseling lijkt met ongeveer zes weken terug al een eeuwigheid geleden, maar niet iedereen viert oud & nieuw op dezelfde datum. De Vietnamese gemeenschap in Hoorn viert het nieuwe jaar, het zogeheten Tetfeest, pas morgen in Zwaag.

In tegenstelling tot de zonnekalender die in Nederland wordt gehanteerd, verloopt het jaar in Vietnam volgens de maan- of lunarkalender. “Met om precies te zijn 29,5 dag per maand”, legt Giang Nguyen namens de Vietnamese gemeenschap in Hoorn uit.

“Dat betekent dat we de ene maand 29 dagen hebben, en de volgende maand 30. We lopen per jaar elf dagen achter op de kalender hier. En vieren het nieuwe jaar dus iedere keer op een andere datum.”

Het nieuwe jaar van de maankalender is op 10 februari begonnen, maar de Vietnamese gemeenschap in Hoorn viert het twee weken later, voor iedereen. Dit gebeurt morgen in De Kreek in Zwaag. De multifunctionele accommodatie (MFA) is vanaf 18.30 uur geopend.

‘Het kwaad’ bestrijden

“De avond begint met een traditionele Drakendans”, vertelt Nguyen. “Dat is een bijgeloof wat wij hebben, en gebeurt om ‘het kwaad’ te bestrijden. Dit is vergelijkbaar met vuurwerk, wat ook voor hetzelfde doel gebruikt werd. Daarnaast zijn er verschillende programma’s, zoals een modeshow, streetdance en ook live-muziek.”

Nguyen nodigt iedereen in de buurt uit om samen het nieuwe jaar voor de Vietnamese gemeenschap in te luiden. “En ook om de gewoonten uit onze cultuur aan iedereen kenbaar te maken”, sluit hij af.

Uitzending – 17 februari 2024

De jaarwisseling lijkt met ongeveer zes weken terug al een eeuwigheid geleden, maar niet iedereen viert oud & nieuw op dezelfde datum. De Vietnamese gemeenschap in Hoorn viert het nieuwe jaar, het zogeheten Tetfeest, pas morgen in Zwaag. Beluister het interview met Giang Nguyen.

Traditionele Drakendans luidt Vietnamees 'jaar van de draak' in Zwaag in

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405