Treinrukker krijgt taakstraf, slachtoffers zijn teleurgesteld: “Dit doet pijn”

28 oktober 2022 18:00

De treinrukker die actief was op station Hoorn heeft een taakstraf opgelegd gekregen van zestig uur. Dat besloot de rechtbank vanmorgen in Haarlem. Aanwezige slachtoffers waren geëmotioneerd en teleurgesteld in de uitspraak van de rechter. “Hij had van mij gewoon de bak ingemogen.”

De 24-jarige verdachte was tussen de maanden maart en juni van dit jaar actief op station Hoorn. Hij trok zich toen in het bijzijn van vrouwelijke reizigers in de treincoupés af. In totaal kwamen er zes aangiftes binnen bij de politie die zich vormde tot één dossier. Van de zes zaken herkent de verdachte zichzelf tweemaal. Tijdens de strafzaak bekend Horinees schuld aan de zaak van Nadia (24) en van de minderjarige zusjes (11 en 17 jaar). 

“Aftrekken en gezien worden is de drang die ik van jongs af aan al voel”

verdachte

De Hoornse man geeft aan al sinds zijn zestiende de drang te hebben om zichzelf in het openbaar voor vrouwen af te trekken. “Aftrekken en gezien worden is de drang die ik van jongs af aan al voel.” Waar die drang vandaan komt kan de Horinees niet goed beantwoorden. “Die drang is helaas iets wat ik heb. Ik denk ook niet dat die drang ooit zal weggaan.” 

“Ik had aan de bel moeten trekken, maar dit heb ik niet gedaan”

verdachte

“Ik ben hiervoor destijds ook in behandeling geweest, maar de afgelopen periode is dat gevoel weer sterker geworden. Ik had aan de bel moeten trekken, maar dit heb ik niet gedaan.” De Horinees betreurd dan ook zijn daden en maakt tijdens de strafzaak meermaals zijn spijtbetuigingen. 

De verdachte geeft zelf aan altijd zijn daden uitgevoerd te hebben op station Hoorn, wanneer de trein stilstond op het perron. “De situatie voelde dan voor mij het veiligst, want dan wist ik dat ik altijd nog de trein uit kon rennen.” In de trein liep de Horinees vervolgens door de coupés en zocht hij iemand uit die hij er aantrekkelijk uit vond zien.  

Opnieuw in de fout

Ondanks de spijtbetuigingen van de treinrukker rekent de officier van justitie het de verdachte zwaar aan dat hij in het verleden meermaals de fout in is gegaan. “Het ging al mis in 2013, 2014 en de meeste recente is 2018”, stelt Jeannine Toe Laer. Ook de rechter vindt dat een belangrijke conclusie en vraagt zich daarom af hoe de 24-jarige man in het vervolg niet opnieuw de fout in gaat.

De Horinees laat daarop weten de volgende keer wel bijtijds aan de bel te trekken. Ook geeft de man aan dat zijn vriendin, waarmee hij 8 jaar samen is en een koopwoning mee heeft, inmiddels op de hoogte is van zijn afkeurende daden. “Ik weet dat zij mij steunt en dat zorgt ervoor dat de drempel lager is geworden om hulp te vragen.”

Tekst gaat verder onder de foto.

ns treinrukker

Taakstraf en voorwaardelijke celstraf

Omdat de Horinees in het verleden meermaals al de fout in is gegaan legt de rechter een taakstraf op van zestig uur. “En als u die niet uitvoert moet u één maand naar de gevangenis”, concludeert de rechter. Naast de taakstraf krijgt de treinrukker een voorwaardelijke celstraf opgelegd van één maand. “Dat wil zeggen dat u dit niet nu hoeft uit te zitten, maar dat u die wel moet uitzitten als u nog één keer de fout in gaat.”

De rechter stelt dat de proeftijd van deze voorwaardelijke straf minimaal drie jaar. Ook heeft de 24-jarige jongen een meldplicht opgelegd gekregen bij de reclassering en moet hij een ambulante behandeling volgen bij de GGZ. 

Slachtoffers ontevreden

Na de uitspraak van de rechter barst een van de minderjarige slachtoffers (17) in huilen uit. “Van mij had hij gewoon de bak in gemogen. Ik vind de straf veel te laag”, zucht ze. Ook Nadia (24), die op 16 mei het slachtoffer werd van de treinrukker, is ontdaan van de uitspraak. 

“Ik word er ook heel emotioneel van. Het is heel heftig om dit mee te maken en mensen vergissen zich daar echt in”

Nadia (24), slachtoffer

“Er wordt een beetje overheen gewreven alsof er eigenlijk niet zoveel aan de hand is”, vindt Nadia. “Terwijl het incident op mij juist heel veel impact heeft gehad. Ik word er ook heel emotioneel van. Het is heel heftig om dit mee te maken en mensen vergissen zich daar echt in.”

Ook zij had liever gezien dat de verdachte een zwaardere straf zou krijgen. Toch is ze wel blij dat ze vandaag fysiek aanwezig was. “Ik weet nu dat ik gelijk heb gehad in wat ik toen heb gezien. Ik wil verder met mijn leven en hoop dit hoofdstuk snel af te sluiten.” 

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405