Twaalf jaar oude film over zelfmoord en drugs blijft herkenbaar voor West-Friese jongeren

26 september 2024 06:41
Bron: NH/Maarten Edelenbosch

Vijftien 5 havo-leerlingen van het Martinuscollege in Grootebroek lopen onze tijdelijke NH- redactie binnen in lokaal B.031. Ze komen voor de documentaire ‘Het verdriet van West-Friesland’. Een film uit 2012 over de West-Friese cultuur waar thema’s als drugs, drank en zelfmoord worden aangesneden. Waar we benieuwd naar zijn: in hoeverre is het beeld van toen nog steeds actueel?

Het was in een tijd dat er onder jongeren in West-Friesland opvallend veel jongeren zelfmoord pleegden. Regisseur Leen van den Berg dompelde zich onder in de West-Friese cultuur. Het leidde tot een documentaire over kermissen, drugs, maar ook psychische problemen en zelfdoding.

Als de film start zijn de aanwezige scholieren nog wat rumoerig. Maar al snel kijken ze vol concentratie naar het scherm. Er wordt hardop gelachen als er beelden voorbijkomen van de West-Friese kermissen.

Zelfmoordverhaal maakt indruk

Maar het wordt stil als de zelfmoord van Stefan Bekkema ter sprake komt, nu 19 jaar geleden. De 5 havo-leerlingen kijken om zich heen hoe anderen reageren. Een uur later zijn ze eensgezind in hun reactie: “Indrukwekkend.”

Eén van de kijkers legt zijn gevoel uit: “Je ziet wel vaker iets over mensen die ergens mee zitten. Maar nu zie je veel herkenbare plekken uit je omgeving. Dat maakt het indrukwekkender, en daarom komt het ook dichterbij.”

‘Het zou iemand van mijn vrienden kunnen zijn’

Een ander vult aan: “Het is dezelfde omgeving, dezelfde leeftijdsgroep. Het zou iemand van mijn vrienden kunnen zijn. Ik heb ook zo’n grote vriendengroep.” De aanwezige leerlingen herkennen het beeld dat wordt geschetst in de film. 

Problemen soms wegdrinken, en vriendschappen waarbij nooit over gevoelens worden gesproken. “Als je dan ook hoort in de film dat die jongen (Stefan Bekkema, red.) bij het treinspoor staat en dat je vrienden dan zeggen: ‘Kom mee een biertje drinken’. Dat zal bij ons niet voorkomen, ik zou mezelf zorgen maken.”

Tekst gaat verder onder de video.

De jongeren herkennen het beeld van ‘zuipen en kermissen’. “Aan de ene kant ‘dropt’ iedereen wel z’n problemen in de groep. Maar als ik dit dan zo zie, en hoor over oppervlakkige vriendengroepen, dan kan ik mij daar wel enigszins in herkennen”, zo vertelt een jongen openhartig.

Toch zeggen anderen dat zij meer openheid zien. “Ik denk dat er tegenwoordig makkelijker over gepraat wordt. Het komt vaker voor in het nieuws, op sociale media. Daar weten jongeren dat zij niet de enigen zijn die ergens mee zitten. Ook denk ik dat er meer hulp is vergeleken met 12 jaar geleden.”

Meer drugsgebruik

Wel hebben de jongeren het idee dat er meer drugs wordt gebruikt. “En ook steeds jonger. Ik denk dat dat ook niet bijdraagt aan de mentale gezondheid.” Een ander vertelt dat hij vaak ziet dat er drugs wordt gebruikt. “Als we wiet niet meetellen, zijn het er alsnog heel veel. Echt overal, zelfs in de klas ook.”

Maar onder aan de streep is de conclusie van de jongeren dat over het algemeen de West-Friese cultuur sinds de documentaire in 2012 uitkwam, grotendeels nog dezelfde is.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844