Twaalf zakken zwerfafval na twee uur lopen: “Ook statiegeld op blikjes nodig”

18 september 2021 14:00

Heel veel sigarettenpeuken, blikjes en mondkapjes: na zo’n twee uur wandelen door Andijk heeft de groep van Anoek Harder twaalf zakken afval opgeruimd. Het is vandaag World Cleanup Day en op verschillende plekken worden initiatieven georganiseerd om zwerfafval op te ruimen. 

Met ongeveer vijftien mensen begon de groep bij moestuin Lief Plekje met opruimen. “Ik vind dat we heel veel afval hebben opgehaald, maar anderen vonden het nog wel meevallen”, vertelt Anoek. “Ik organiseer dit omdat ik mij stoor aan het afval en dan kan je beter wat eraan doen dan gaan zeuren.”

Na ongeveer vijf kilometer lopen door het centrum van Andijk, waren er twaalf zakken vol. “We hebben heel veel sigarettenpeuken opgeruimd met de grijper. We hebben niet zoveel flesjes gevonden, dus het statiegeld werkt. Dus statiegeld op blikjes lijkt mij ook een goed idee, want die lagen er wel veel.”

Volgens Anoek zitten er veel verpakkingen van de McDonald’s tussen het opgeruimde afval. Terwijl de fastfoodkeken niet eens in de buurt zit. “Ik denk dat ze het afhalen en dan hier opeten en uit de auto gooien”, zegt Anoek geschrokken. 

Bewustwording

Anoek vindt het belangrijk dat mensen bewust worden van het zwerfafval om hen heen. “Er liepen ook kinderen mee, en dan zeg ik maar zo ‘jong geleerd is oud gedaan’.” Sommige kinderen vonden het zelfs zo leuk, dat ze eerst meeliepen in Medemblik en daarna naar Andijk kwamen. “Een aantal kinderen stelt nu voor om het met de hele school te doen, dat is natuurlijk heel leuk”, zegt Anoek enthousiast. 

Sommige wandelaars ruimen wel vaker zwerfafval op en anderen zijn gemotiveerd om het vaker te doen. “Ze vroegen of ze de prikker mochten houden”, vertelt de initiatiefnemer van deze actie in Andijk. De gemeente heeft het afval aan het einde van wandeling opgehaald, de prikkers mochten de deelnemers houden.

Luister hier een heel interview met Anoek Harder op WEEFF Radio over de World Clean Up Day

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405