Twee Nico’s, twee verzetshelden: gestorven tijdens hun verzetsdaden in West-Friesland

4 mei 2022 15:00
Bron: Sander Huisman / WEEFF

Wie over de provinciale weg langs Hem rijdt, ziet in de berm een gedenkkruis staan. De plek doet vermoeden dat het om een verkeersslachtoffer gaat. Maar het kruis is er geplaatst voor Nico Broers. Hij werd op 23-jarige leeftijd neergeschoten in februari 1945. Verslaggever Sander Huisman vertelt het verhaal van twee de Nico’s, die allebei op jonge leeftijd in 1945 werden doodgeschoten op een andere plek in West-Friesland

Nico Broers had altijd een wapen om zijn nek hangen. Zijn vrienden hadden hem al eens gewaarschuwd dat dat onhandig was. Niet eens zozeer omdat hij dan gevaar liep, maar omdat hij het niet snel kon grijpen als het nodig was. Vermoedelijk is de manier waarop het wapen zichtbaar was onder zijn kleding de reden geweest dat hij is neergeschoten op 21 februari 1945.

Een andere Nico die is neergeschoten, is Nico Kolenberg. Voor hem kwam de bevrijding een paar uur te laat. De Lutjebroeker lag op 6 mei een boerderij te observeren in Westerblokker. Een NSB’er die langsliep, sommeerde hem op te staan, waardoor het wapen van Nico zichtbaar werd. Vermoedelijk is hij meteen neergeschoten. Een halve dag later werd heel Nederland bevrijd.

Artikel gaat verder onder de foto:

4mei op pad

Zowel op de plek waar Nico Kolenberg is neergeschoten als in zijn woonplaats zijn straten naar hem vernoemd. Op de hoek met de Westerblokker waar het voorval gebeurde, is het Unjerpad omgedoopt tot de Kolenbergstraat. In Lutjebroek is zijn voornaam nog te zien op het straatnaambordje bij de Nico Kolenbergstraat.

Bekijk hier alle afleveringen van Sander Op Pad in West-Friesland

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405