Twee zwembaden West-Friesland gaan dicht, maar hoe zit dat met de zwemles?

19 maart 2023 07:45
Bron: De Zeehoek

Honderden kinderen die nu nog zwemmen bij zwembad De Zeehoek in Wervershoof en bij het zwembad van de familie Van der Werff in Hoorn, moeten straks ergens anders hun diploma halen. Beide zwembaden gaan dit jaar nog dicht. Maar waar moeten deze kinderen heen met twee dichte baden en ook een tekort aan instructeurs in de regio? 

Nu bekend is geworden dat het zwembad eind juli haar deuren definitief gaat sluiten, is de grote vraag waar alle zwemmers naartoe moeten. Zwemlessen van zo’n 750 kinderen komen namelijk te vervallen. Er is al een grote krapte in de regio, gezien ook het zwembad van Frits van der Werff in Hoorn ermee stopt in mei. “Het streven is zoveel mogelijk kinderen voor 31 juli af te laten zwemmen”, liet het bestuur van De Zeehoek eerder tegen NH Nieuws weten. Maar wat daarna? 

Het is ongeveer negentien minuten rijden naar zwembad De Waterhoorn in Hoorn. “Het besef is groot, merk ik. De situatie heeft ouders wel wakker geschud”, ziet locatiemanager Tobias Bergevoet.

Vorig jaar november had het zwembad namelijk nog geen wachtlijsten en konden kinderen meteen starten. Maar toen het bestuur van De Zeehoek vorige maand bekendmaakte dat ze tóch het zwembad versneld gaan sluiten, ontstond er een toestroom van aanmeldingen. “De wachtlijsten zijn opgelopen tot ongeveer twee à drie maanden. Er wachten nu ongeveer 160 kinderen op een plek”, berekent Bergevoet.

Complexe puzzel

Voor zij-instromers (kinderen die al zwemles hebben gehad) is er nog wel plek. Tot nu toe hebben ze daarvoor 125 aanmeldingen binnengekregen. Zowel vanuit De Zeehoek als Frits van der Werff. Volgens Bergevoet wordt het plaatsen nog een complexe puzzel. “Het hangt ook af van de flexibiliteit en agenda’s. We geven op zes dagen les.”

Hij verwacht na de zomer zelfs nog een grotere toestroom van kinderen, als de schoolvakantie is afgelopen. “Dan stoppen de meesten, waarna ze in het nieuwe schooljaar weer beginnen. Het verspreidt enigszins de drukte.” 

Personeelstekort

Ook het personeelstekort is nijpend bij zwembaden, zo ook in West-Friesland. Vooral zweminstructeurs zijn lastig te vinden. “We hebben er nu drie in opleiding, maar we zijn nog op zoek naar twee of drie zweminstructeurs. Mochten we die vinden, geeft dat ons weer wat ademruimte.”

Bij de zwemschool Jos Koelemeijer valt de toestroom vooralsnog mee. “Het valt nog mee, maar op den duur zullen het er meer worden”, verwacht Karel Koelemeijer, mede-eigenaar van de zwemschool. 

“Het is voor de kinderen ook belangrijk, dat de continuïteit gewaarborgd wordt. Daar doen we ons best voor”

Ton Boogaard, recreatiebad Enkhuizerzand

Sinds het nieuws naar buiten kwam dat sportinstituut Frits van der Werff voorgoed sluit, heeft het een golf van aanmeldingen veroorzaakt. Zo’n 30 om precies te zijn. “Op zondag hebben we nog ruimte, maar voor de rest zitten we al aardig vol.” Ook zij zoeken nieuw personeel. “Ze zijn dan hoe dan ook allemaal welkom. Daar is geen twijfel over mogelijk. Ze zullen eerst een proefles volgen, waarna we een advies zullen geven.”

Plek voor andere doelgroepen

Niet alleen kinderen maken gebruik van het zwembad in Wervershoof. Ook senioren komen met regelmaat over de vloer. Zo moeten zo’n 240 ouderen hun wekelijkse ‘zwemuurtje’ straks gaan missen. Waar kunnen zij terecht? “Bij ons”, zegt Ton Boogaard. Hij is directeur van Recreatiebad Enkhuizerzand. “Als die stoppen, gaan we kijken of we volledige groepen kunnen plaatsen in ons zwembad. Die mogelijkheid hebben we ook, er is nog ruimte. Ook kijken we of we groepen kunnen uitbreiden.”

Tot 31 juli kunnen kinderen nog afzwemmen bij zwembad De Zeehoek. Hij houdt de situatie dan ook goed in de gaten en staat in nauw contact met Bart Trimmer, de bedrijfsleider bij De Zeehoek. “Mochten hun leskaarten dan aflopen en ze zijn bereid om over te stappen, dan kijken we graag mee. Het is voor de kinderen ook belangrijk, dat de continuïteit gewaarborgd wordt. Daar doen we ons best voor.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844