Twijfel bij kermisexploitant, restauratie oude zweefmolen kost duizenden euro’s

27 november 2023 12:05
Bron: NH Media / Michiel Baas

Gaat de 100 jaar oude zweefmolen van Rick Braak uit Grootebroek ooit nog op kermissen draaien? Het is de grote vraag nu de kermisexploitant te horen heeft gekregen dat de restauratie van de nostalgische zweef uit 1923 duizenden euro’s gaat kosten. “Eén ding is zeker: voor het begin van het nieuwe seizoen is hij nog niet klaar.” 

Drie jaar geleden kocht Braak de zweefmolen van een eeuw oud. En dat terwijl hij er al twee had, waarmee hij op veel Noord-Hollandse kermissen staat. “Voor de verzameling”, zei hij eerder. De zweefmolen deed dienst tot 1963, sindsdien heeft hij in de opslag gestaan. Hij is nog origineel en in goede staat. “Als enige in Nederland.”

Hij stond dus lange tijd in de hoek en staat nu opgebouwd in een loods in Purmerend. Maar hoe krijg je een zweefmolen uit 1923 weer draaiend? De keuring is daarvoor essentieel, want veiligheid staat voorop. “De molen moet voldoen aan de eisen van nu. Elektrisch is het niet goed en de motor is oud. Die mag niet gebruikt worden. Er is in 100 jaar veel veranderd.”

De eerste keuring is inmiddels geweest. “Het loopt wel in de papieren”, zegt Braak. “Er moet veel worden aangepast, wat ik al verwachtte. De motor, de aandrijving, de elektra, verlichting en de staalkabels, om maar een paar dingen te noemen. En dan moet de echte keuring nog komen.”

De offerte van de definitieve keuring – die volgt als alles klaar is – viel ook ongunstig uit. “Alles bij elkaar gaat het om minstens 12.000 euro. Het wordt een schip van bijleg. Veel mensen zijn enthousiast om hem weer op kermissen te laten draaien, maar ik mag het betalen. En met de andere twee zweefmolens verdien ik mijn brood. Deze is er eigenlijk puur hobbymatig.” 

Stap voor stap

De toekomst van de zweefmolen is dus ongewis. “Als hij nu terug de opslag in gaat, ligt hij daar over 50 jaar nog, vrees ik”, zegt Braak.. Dat is eigenlijk zonde. Een andere optie is om hem stap voor stap op te knappen. Dus af en toe onderdelen bestellen. Dan is het financieel wat beter te spreiden. Eén ding is zeker: voor het nieuwe seizoen, in maart, is hij nog niet klaar.”  

Er is aardig wat aandacht voor de zweefmolen, nadat bekend werd dat Braak de attractie in zijn bezit heeft. “Er zijn al twee mensen die hem graag willen kopen van mij, maar daarvoor heb ik hem niet gekocht. Ik doe hem niet zomaar van de hand. Ik ben een liefhebber en wil er graag weer mee op kermissen staan. Maar het moet wel te doen zijn.” 

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405