Typische AZ-keepers vallen in de smaak bij Oranje: keiharde werkers ‘eindelijk beloond’

18 maart 2024 07:35

Twee keepers met een verleden bij AZ gooien hoge ogen bij het Nederlands elftal. Marco Bizot kreeg de uitnodiging van de bondscoach en Nick Olij viel als laatste doelman af. De twee delen een verleden bij de Alkmaarse club en zijn – hoewel ze heel anders lijken- typische AZ-keepers. 

De twee keepers kennen elkaar goed. In 2017 kwam Bizot naar AZ en op dat moment hikte Olij al een tijdje tegen dat niveau aan. Inmiddels speelt Bizot bij Stade Brest en doet het daar uitstekend. De 33-jarige Horinees staat tweede in de Franse competitie en hij incasseerde slechts 20 tegengoals in 26 wedstrijden. Daarmee dwong hij een plekje in de definitieve selectie van het Nederlands elftal af voor de oefenduels met Duitsland en Schotland.

“Ik heb hem wel even geappt, omdat hij er nu definitief bij zit.”, zegt Nick van Aart, die al dertien jaar keeperstrainer van AZ is. Hij werkte samen met Bizot en Olij in Alkmaar en kent ze als geen ander. “Tegen Nick ga ik nog wel even zeggen dat ik vind dat hij bij Oranje hoort.”

Effectief en spectaculair

Als keeperstrainer stond Van Aart twee jaar lang dagelijks op het veld met Bizot en Olij. Volgens hem zijn de twee echte AZ-keepers. “Ze passen in het profiel wat we hanteren bij de speelstijl en de visie van de club. Ze zijn vaardig aan de bal, kunnen ruimtes verdedigen en zijn bovengemiddeld in het tegenhouden van ballen in verschillende situaties. En beiden hebben de mentaliteit om de beste versie van zichzelf te worden.”

Toch betekent dat niet dat het twee kopieën van elkaar zijn. “Marco is echt supereffectief. Hij moet het meer hebben van inzicht. Hij is groot en toch comfortabel om daarmee uit de voeten te komen. Hij is heel sterk en explosief voor zo’n grote jongen. Nick is uitzonderlijk goed in tegenhouden. Met name in de één tegen één situaties. Qua stijl is het spectaculair, want het ziet er mooi uit.”

Met Bizot haalde AZ in 2017 een doorgewinterde keeper in huis. Op dat moment speelde hij bij KRC Genk en was hij reserve achter – ironisch genoeg – Mathew Ryan, de huidige keeper van AZ. “Wij hebben hem gescout zonder een wedstrijd live gezien te hebben”, zegt Van Aart. “Het is heel ongebruikelijk, dat hij bij ons is gekomen zonder wedstrijd gezien te hebben. Dat was best riskant. Een opvallende entree bij AZ.”

“Het is ook weleens lekker dat je dat soort spelers hebt, haha”

Voormalig AZ-trainer John van den Brom

“Marco is continu bezig geweest, ondanks zijn leeftijd en dat hij toch voor een aantal clubs heeft gespeeld, om zichzelf te verbeteren”, gaat Van Aart verder. In zijn eerste seizoen bij AZ is het best hard gegaan met Bizot. Na een weifelend begin, werkte hij zichzelf omhoog en kwam hij voor het eerst in de voorselectie van Oranje terecht. “Dat was heel knap gedaan door kei en keihard te werken. Het is echt een beest van een gast. Hij kan een hoop hebben, mentaal en fysiek. Dus we konden heel hard met hem trainen. Dat heeft zich ook terugbetaald.”

“Je wist gewoon wat je aan hem had”, zegt John van den Brom, die van 2014 tot en met 2019 de trainer van AZ was en steevast voor Bizot onder de lat koos. “Hij was een hele stabiele jongen in de groep en ook tegen mij als coach. Ik was altijd meer dan tevreden over hem.”

“Hij is heel serieus. Je kon hem nooit betrappen op iets geks. Normaal gesproken zeggen ze van wel bij keepers, maar hij is een op en top professional. Echt een voorbeeldprof. What you see, is what you get. Het is ook weleens lekker dat je dat soort spelers hebt, haha”, lacht Van den Brom.

Meerdere wegen naar Rome

Olij bewandelde een heel ander pad. De Haarlemmer stroomde in 2011 in bij de jeugd van AZ en bleef tot 2018 in Alkmaar. Op 14 december 2016 debuteerde hij in het eerste in de bekerwedstrijd tegen ASWH, maar een echte doorbraak bleef uit. “Dat vond hij hartstikke moeilijk aan het begin, want hij wilde eerste keeper bij AZ worden”, zegt Van Aart, die warme herinneringen heeft aan Olij.

Vanuit de jeugd trainde Olij zo nu en dan mee met het eerste van AZ. “Dat vond hij natuurlijk helemaal geweldig.” Hij vroeg vervolgens of hij vaker mee mocht trainen, maar destijds hanteerde de Alkmaarse club fysieke voorwaarden waaraan spelers moesten voldoen. Olij voldeed daar niet aan.

“Hij heeft de hele kerstvakantie doorgetraind en begin januari was alles helemaal in orde en hij is nooit meer weggeweest”

Keeperstrainer Nick van Aart

Vlak voor de kerst kwam hij naar Van Aart toe en zei hij dat ‘ie iedere dag wel bij het eerste wilde trainen. “Ja, dat willen er een heleboel wel. Ik zei: als je fysiek in orde bent, dan ben je welkom. Dus hij heeft de hele kerstvakantie doorgetraind en begin januari was alles helemaal in orde en hij is nooit meer weggeweest bij het eerste. Hij heeft zo hard doorgetraind. Dat is Nick Olij.”

Twee seizoenen lang was hij de nummer één bij Jong AZ en via TOP Oss en NAC Breda streek Olij neer bij Sparta Rotterdam. “We hebben laten zien dat er meerdere wegen naar Rome leiden. Dat heeft hij heel goed gedaan. Ik denk dat hij nu klaar is voor nog een stapje hoger.”

“Geweldig”, zegt Van den Brom op de vraag over hoe hij Olij heeft ervaren bij AZ. “Hij wist zijn positie, hoe moeilijk dat ook was. Hij was heel gedreven. Op trainingen was hij altijd aan en hij heeft nooit verzaakt. Ik heb met hem een hele mooie tijd gehad. Ik geniet er nu ook van hoe hij nu iedere week op de goal staat. Hij laat het over een langere periode zien bij Sparta.”

In de wachtkamer

Voor Bizot betekent zijn oproep een rentree bij Oranje. De sluitpost keepte één interland voor de nationale ploeg; in 2020 tegen Spanje (1-1). Na zijn overstap naar Brest verdween hij van de radar, maar bondscoach Koeman kon niet meer om hem heen. “Hij zit volkomen terecht bij de selectie. Ik vind dat het te lang geduurd heeft. Hij is terecht beloond.”

Samen met Bart Verbruggen en Mark Flekken is Bizot uitverkozen voor de twee oefenwedstrijden van het Nederlands elftal. Ook voor het EK van komende zomer maakt Bizot nu ineens een goede kans om mee te gaan naar Duitsland. “Als je erbij zit, dan moet je ook kans kunnen maken op speeltijd. Het niveau van de drie keepers zit dicht tegen elkaar. Dan gaat het erom welke stijl en welk profiel het beste past”, sluit Van Aart af.

Het Nederlands elftal speelt vrijdag 22 maart in de Johan Cruijff Arena de oefenwedstrijd tegen Schotland. Dinsdag 26 maart neemt Oranje het in Frankfurt op tegen Duitsland.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844