Uitstel sloop Bloemenbuurt in Enkhuizen is nog geen afstel

27 september 2022 07:00
Bloemenbuurt Enkhuizen

Al sinds 2016 zijn er wijkvernieuwingsplannen voor de Bloemenbuurt in Enkhuizen. Sloopplannen lijkt echter een betere omschrijving te zijn. “Heel veel mensen in de wijk worden toch wel onrustig van de plannen van Welwonen”, aldus Johan de Jong van huurdersstichting Bloemenbuurt Enkhuizen. “De plannen zijn ongewijzigd, al zie je de omstandigheden wel veranderen. Landelijk gezien wordt er minder ingezet op sloop en meer op renovatie. Alleen in de plannen van Welwonen, die in de periode tot 2028 maar liefst achttien woningen moet opleveren, is dat niet terug te zien.”

De bewoners zien zich gesteund door de politiek van Enkhuizen. “We hebben veel steun van de SP. Zij zijn tot de conclusie gekomen dat de participatie benedenmaats is en dat bewoners buitenspel zijn gezet.” Volgens Johan is dit nog steeds geval. “Daarom is er ook een politieke motie gekomen om de sloop te stoppen. En de meerderheid heeft daarvoor gestemd”, vult Widia de Jong aan.

“Sloop doet ook niets aan de woningnood maar zorgt voor een opwaardering van het vastgoed met misschien ook een hogere huur”, aldus Johan. “En dan heb ik het nog niet eens over de sociale consequenties voor mensen die jarenlang geterroriseerd worden door de verhuurder om hun woning uit te gaan.” Inwoners zijn erg gehecht aan de wijk. “Mensen verhuizen dan maar drie huizen verderop omdat ze daar wel gaan renoveren. En jouw huis niet, zelfs als deze soms in een betere staat is.”

Planmatig onderhoud al in 2016 gestopt

De verhalen over een hoge energierekening zijn zeker van toepassing op de Bloemenbuurt. “Woondiensten is in 2016 gestopt met planmatig onderhoud aan de woningen. Ze vertikken het ook om de woningen te verduurzamen of energiebesparende maatregelen te nemen waar reguliere huurders recht op hebben”, vertelt Widia.

De heer Thomsen van het Landelijk Ondersteuningsteam Sloopbedreigde Bouwwerken en Buurten (Losb) heeft een aantal van de woningen bekeken. “Hij stelt dat de fundering goed is. Ook zijn de woningen in principe goed onderhouden. Er zijn maar een paar stappen nodig om de huizen energiezuinig te krijgen. Het is gewoon onwil”, zegt Wida de Jong. “Als Welwonen zou inzetten op renovatie en verduurzaming zou de Bloemenbuurt in anderhalf jaar vrijwel geheel aangepakt kunnen worden. De energie en het geld dat ze overhouden kunnen ze dan inzetten in het bijbouwen van woningen in plaats van vervanging”, zegt Johan.

Inwoner Bloemenbuurt heeft voorrang boven een dakloze

Volgens stichting Losb zou dat 46 tot 56 nieuwe woningen opleveren. Dat zijn 2,5 tot 3 keer zoveel woningen dan waar het huidige plan van Welwonen in voorziet. “Mensen hebben een huis nodig, geen ander huis.” Inwoners van de Bloemenbuurt hebben momenteel als spoedzoeker voorrang boven vluchtelingen en daklozen. “Terwijl we een woning hebben. Het is beschamend dat Welwonen en de wethouder er zo over denken”, aldus Widia.

De stop op sloop die door een meerderheid van de politiek is gesteund is volgens Johan en Widia maar tijdelijk. “In Gommerwijk West-West en Westeinde komen flexwoningen. Daar is het nu wachten op. Maar dat doet Welwonen niet. Ze slopen dan wel niet, maar zijn bezig bewoners zo spoedig mogelijk uit hun huizen te krijgen. Zo krijgen we brieven die beginnen met ‘u gaat toch verhuizen’ en ‘we gaan ook uw woning slopen’. Het is allemaal of het al besloten is. Als reguliere huurder zijn we al woningzoekende gemaakt.” De huurdersstichting is voornemens nogmaals de politiek ervan te overtuigen dat de plannen van Welwonen van de baan moeten. Ook is de heer Thomsen van Losb momenteel een notitie voor Welwonen hierover aan het schrijven.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405

Nu live

Martin van der Linde – Martin in de namiddag
17:00 – 19:00 uur

WEEFF TV